HAG/DEN HAAG | 10.03.1999.

"MEĐUNARODNE SNAGE NA KOSOVU MORAJU IMATI ŠIRI MANDAT NEGO U BIH"

Međunarodne vojne snage koje budu osiguravale provedbu mirovnog sporazuma o Kosovu, trebaju imati jasne ovlasti i za podršku u radu Međunarodnog suda za razne zločine, upozorila je danas glavna tužiteljica Louise Arbour

"Opći dio sporazuma između Srba i kosovskih Albanaca sadrži obavezu strana na suradnju s haškim Sudom, ali i u vojnom aneksu sporazuma mora se osigurati da Tribunal ne bude marginaliziran i da može nesmetano provoditi istragu o eventualnim zločinima na Kosovu, obavljati kontakte sa svjedocima i izvršavati sudske naloge " - izjavila je Louise Arbour (Luiza Arbur) na redovitoj konferenciji za novinare. Ona smatra da bi međunarodne snage na Kosovu trebale imati širi mandat od onoga koje ima SFOR u Bosni i Hercegovini.

Iako nije vidjela tekst vojnog dijela privremenog sporazuma, ona drži da prije nastavka pregovora, treba upozoriti sve one koji su u njih uključeni da nije dovoljno samo priznati nadležnost haškog Suda, već da mu treba osigurati i praktičnu podršku. Na novinarski upit, Arbour se osvrnula i na prošlotjednu rezoluciju hrvatskog Sabora kojom Hrvatska prihvaća nastavak suradnje s haškim Tribunalom, ali iznosi i niz kritika na njegov rad. Tužiteljica je odbacila kritike o politiziranosti i nedjelotvornosti Suda. Pozdravila je, međutim, spremnost Hrvatske da nastavi suradnju. Arbour je izrazila nadu da će i Hrvatska svojim inicijativama pomoći naporima Suda za izručenjem trojice bivših oficira JNA optuženih za zločine u Vukovaru.

Prema osobnom priznanju, Arbour je i sama svjesna da se od haškog Suda očekuje brže okončanje sudskih postupaka, dodajući da su i njena očekivanja istovjetna. U vezi sa zahtjevom Hrvatskoj za izručenjem Mladena Naletilića i Vinka Martinovića, protiv kojih je optužnica objavljena prošlog decembra, Arbour je izjavila da do sada nije dobila formalni odgovor iz Zagreba, ali da zasad nema razloga za zabrinutost, "jer je Hrvatska u prošlosti primjerno surađivala kada je riječ o izručenju optuženika haškom Tribunalu" - zaključila je Louise Arbour.