HAG/DEN HAAG | 25.04.2016.

"LONDONSKE VEZE" BEOGRADSKOG PATOLOGA

Šta je dr Zoran Stanković u oktobru 1995. godine govorio Ratku Mladiću o mogućnosti "skidanja" tribunalove optužnice? Mladić je taj sastanak uredno zabilježio u svom dnevniku i snimio na audio traku koju je, u unakrsnom ispitivanju vještaka odbrane, emitovao tužilac

Na suđenju Ratku Mladiću zaključen je iskaz beogradskog eksperta za sudsku mnedicinu Zorana Stankovića koji je na zahtjev odbrane analizirao izvještaj britanskog patologa Džona Klarka/John Clark o obdukciji tijela iz masovne grobnice Tomašica, kod Prijedora. Stanković je, također, pregledao i komentarisao izvještaj pokojnog dr Dušana Dunjića o ekshumacijama masovnih grobnica u području Srebrenice.

Tužilac je u završnici unakrsnog ispitivanja ukazao na Stankovićev sastanak sa Mladićem 9. oktobra 1995. godine u Banjaluci. Stanković je prvo negirao da je tom prilikom rekao da ćepreko svojih britanskih veza pokušati da isposluje povlačenje optuznice koju je protiv Mladića u julu te godine podiglo tužilastvo Tribunala. “Ja sam toliko mali da nisam mogao tako nešto da kazem”, rekao je Stanković, odgovarajući na pitanja tužioca. Porekao je, također, da je s Mladićem razgovao o kazni doživotne robije koja mu prijeti.

Tužilac je, na to, emitovao audio-snimak tog sastanka, na kojem se čuje kako Stanković govori Mladiću da mu prijeti “doživotna robija”, te da će se u Londonu sastati sa “jako uticajnim ljudima” uz čiju će pomoć pokušati da “skinemo sve što treba da skinemo, da vi sutradan možete normalno da se krećete, da vas ne proglašavaju ili već kažu ‘on je ratni zločinac’”. U nastojanju da objasni očiglednu razliku između snimka i onoga što je rekao tužiocu i sudijama, Stanković se pravdao da u prvi čas nije mogao da se sjeti “svih detalja”. Rekao je još da je bio samo “kurir” između Mladića i kruga "uticajnih ljudi" okupljenih oko novinarke Nore Beloff, voljnih da pomognu optuzenom vojskovođi bosanskih Srba.

Sudiju Flugea/Flugge je zanimalo na koga je Stanković mislio kada je rekao “moramo skupiti informacije koje su suprotne onome za što smo mi optuženi”. Pošto je Stanković objasnio da po njegovom shvatanju optužnica ne tereti samo Mladića već i njegove vojnike, sudija je primijetio da je i Stanković bio vojnik i da se čini da on ima potrebu da brani vojsku. Na pitanje na koji način se takva njegova uloga može pomiriti sa ulogom objektivnog sudskog vještaka Stankovcih je rekao da on ne brani ni srpsku vojsku ni njezinog komandata već “istinu koja proizilazi iz opšte prihvaćenih sudsko-medicinskih stavova”.

Nakon što je Stankovićev iskaz zaključen odbrana je na klupu za svjedoke izvela svog vještaka za demografiju, dr Svetlanu Radovanović, kojoj je povjeren zadatak da kritički analizira ekspertski izvještaj demografskog eksperte tužilaštva Eve Tabo/EwaTabeau o broju i identifikaciji osoba ekshumiranih iz masovne grobnice Tomašica, uzrocima njihove smrti i vezi sa žrtvama čija se imena navode u dodatku optužnice protiv Ratka Mladića.

U pripremi svog kontra-izvještaja dr Radovanović je u januaru ove godine provela nekoliko dana u Hagu, pregledajući materijale tužilaštva koji su joj stavljeni na uvid. Požalila se da nije dobila sve što je tražila, kao i da joj nije dopušteno da integrisanu bazu podataka o mortalitetu ponese sa sobom kako bi je detaljnije proučila kod kuće. Sudije su izrazile čuđenje zašto se odbrana tim povodom nije obratila vijeću i zatražila njegovu pomoć.

Iskaz dr Radovanović se nastavlja sutra.