HAG/DEN HAAG | 21.10.2015.

"GOVORKANJA" O SREBRENIČKOM GENOCIDU

Bivši šef tajne službe bosanskih Srba Dragan Kijac tvrdio da je za vreme masovnih egzekucija zarobljenih Srebreničana bio na svadbi u Crnoj Gori i da je za zločin čuo tek 2000. godine, a onda priznao da se još 1996. "govorkalo" o streljanjima muslimanskih muškaraca i dečaka, što se u optužnici protiv Ratka Mladića karakteriše kao genocid

U prvom delu današnjeg zasedanja na suđenju Ratku Mladiću okončan je iskaz zaštićenog svedoka odbrane – bivšeg pripadnika britanskog Unprofora u Sarajevu koji svedoči uz pune zaštitne mere i pod pseudonimom GRM-097. Najveći deo današnjeg svedočenja bio je zatvoren za javnost, ali se moglo čuti priznanje da nije stručan za analizu kratera granata i tablice gađanja za minobacače. Uprkos tome, u jučerašnjem glavnom ispitivanju je tvrdio da za prvi udar na tržnicu Markale 5. februara 1994. godine "vrlo verovatno" nisu odgovorni bosanski Srbi.

Nakon njega, na klupu za svedoke je vraćen Dragan Kijac, čiji je iskaz počeo u ponedeljak. On je tokom sukoba u BiH bio načelnik Resora državne bezbednosti MUP Republike Srpske, a nakon rata je dogurao do mesta ministra policije. Odgovarajući na pitanja tužioca, trudio se da dokaže da blistava policijska karijera nije garant dobre informisanosti.

Za masovne egzekucije srebreničkih muškaraca i dečaka saznao je, tvrdi, tek 2000. godine. Tužilac mu je predočio članak iz britanskog Independenta od 17. jula 1995. godine pod naslovom"Tela se gomilaju u srebreničkom užasu" u kojem se piše o masovnim streljanjima uz pozivanje na snimak velikog broja leševa u Kravici. Reč je o snimku beogradskog novinara Zorana Petrovića Piroćanca emitovanom na televiziji Studio B. Objašnjavajući kako je njemu kao šefu tajne službe promakla informacija koja je stigla do 2.000 kilometara udaljenog Londona, Kijac je rekao da je od 14. do 16. jula 1995. godine bio na svadbi u Crnoj Gori, a da se Studio B emitovao samo u Beogradu. Inače, i Ratko Mladić se, kada su u pitanju optužbe za srebrenički genocid, brani sličnim alibijem – tvrdi da je od 14. do 17. jula bio kum na svadbi u Beogradu.

Tužilac sugeriše da je Kijac, ako ne pre, za srebrenički masakr saznao početkom 1996. godine. U dokumentu sa njegovim potpisom iz tog perioda se, naime, navodi da su dva svedoka u Hagu dali izjave o tome da je vojska bosanskih Srba pucala u civile. "Govorkalo se, to ne sporim", odgovara svedok i dodaje da se radilo o "neproverenim informacijama".

Pored toga, tvrdi i da nije znao ni da je policijska jedinica "Škorpioni" iz Srbije raspoređena u reon Trnova, pa samim tim ni da su počinili zločin nad šest muslimanskih dečaka i to zabeležili video kamerom. Mada je tajna služba bosanskih Srba imala operativca u tom području, ništa o "Škorpionima" nije stiglo do njega. Znao je samo da je na terenu, pored vojske, prisutna policija bosanskih Srba.

Iskaz Dragana Kijca se nastavlja sutra.