HAG/DEN HAAG | 16.01.2014.

"DOBROVOLJNA DEPORTACIJA"

Karadžićev prvi svjedok u 2014. godini Vinko Nikolić tvrdi da su Muslimani iz Sanskog Mosta "dobrovoljno" odlučili da odu, a da su "nadležni srpski organi bili dužni da im u tome pomognu". Rezultat te "pomoći" je, po tužilaštvu, bio da je od 28.000 koliko ih je bilo prije rata, do februara 1995. godine u Sanskom Mostu ostalo samo 3.350 Muslimana

Po okončanju zimske sudske pauze suđenje Radovanu Karadžiću nastavljeno je iskazom Vinka Nikolića iz Sanskog Mosta, bivšeg člana srpskog opštinskog kriznog štaba.

U izjavi Karadžićevoj odbrani Nikolić je naveo da su Muslimani odbili mirovni prijedlog Srba da podijele opštinu i tako "odabrali sukob i rat". S druge strane srpske vlasti, policija i vojska, tvrdi, "nisu planirali, podsticali i naređivali trajno uklanjanje bosanskih Muslimana sa tog područja, što se vidi po tome da je veliki broj njih nastavio da živi u Sanskom Mostu sve do 1995. godine".

Svjedok je u izjavi naveo da je u Sanskom Mostu do kraja rata ostalo više od 8.000 Muslimana. Tužiteljica Brona Mekena/Bronagh McKenna je, međutim, ukazala da je prema popisu iz 1991. godine na području sanske opštineživjelo 28.000 Muslimana, a da je od tog broja, po popisu koje su srpske vlasti sprovele u februaru 1995. godine, ostalo samo 3.350 njih.

Svjedok, dalje, tvrdi da su Muslimani "dobrovoljno" odlučili da odu iz Sanskog Mosta i da su nadležni srpski organi "bili dužni da im u tome pomognu". Tužiteljica je zato citirala dnevnik lokalnog srpskog zvaničnika Nenada Davidovića koji navodi da je krizni štab 8. juna 1992. odlučio da "Muslimane i Hrvate treba iseliti do nivoa da se može stabilno održati vlast". Dva dana kasnije krizni štab je zaključio da nije "uspio posao deportacije dijela stanovništva".

Tužiteljicaje, također, ukazala na napade srpskih snaga na muslimanska sela na području Sanskog Mosta u aprilu 1992. godine, granatiranje i paljenje muslimanskih kuća, pri čemu su mnogi civili ubijeni a na hiljade zarobljeno i transportovano u Manjaču. Podsjetila je da se velika grupa zarobljenika ugušila prilikom transporta do logora uslijed pretrpanosti i nedostatka zraka u kamionima. A baš je Nikolić, kao član kriznog štaba zadužen za saobraćaj, odabrao vozila za prevoz zarobljenika.

Osim što je bio član kriznog štaba, Nikolić je bio i pripadnik SOS - Srpskih odbrambenih snaga - koje su prema dokumentaciji srpskih vlasti učestvovale u napadima na muslimanska sela, ubistvima i zarobljavanju civila, paljenju i pljački i rušenju džamija i drugih vjerskih objekata. Svjedok osporava učešće u tim zločinima i tvrdi da se njegova jedinicau vrijeme kada su oni počinjeni nalazila na frontu.