HAG/DEN HAAG | 14.09.2016.

PRODUŽENA NESARADNJA I OBSTRUKCIJA SRBIJE

Pretresno veće kojem je poveren predmet "radikalske trojke" optužene za nepoštovanje suda obavestilo predsednika Tribunala o produženoj nesaradnji Srbije kojom se ometa izvršenje pravde.

Pretresno veće i formalno je danas obavestilo predsednika Tribunala o produženom odbijanju Srbije da izvrši nalog za hapšenje Petra Jojića, Jove Ostojića i Vjerice Radeta, izdat još u januaru 2015. Troje zvaničnika Srpske radikalne stranke optuženo je za nepoštovanje suda zbog pretnji, zastrašivanja, podmićivanja i drugih vidova uticaja na svedoke u predmetu Vojislava Šešelja.

Pretresno veće podseća da je početkom ove godine naložilo Srbiji da podnosi prvo mesečne a zatim dvonedeljne izveštaje o tome šta je – ako išta – učinila kako bi postupila po nalozima za hapšenje "radikalske trojke". Poslednji takav izveštaj Srbija je podnela 18. maja i nakon toga se više nije oglašavala, uprkos tome što je Pretresno veća2. avgusta ove godine podsetgilo Srbiju na tu obavezu i izričito joj naložilo da je dužna da izvrši obaveze iz člana 29 Statuta Međunarodnog suda, kojim se države članice UN obavezuju na izvršavanje njegovih naloga.

Formalnim obaveštavanjem predsednika Tribunala od strane nadležnog Pretresnog veća ispunjen je preduslov za izveštavanje Saveta bezbednosti o nesaradnji Srbije i njenom ometanju izvršenja pravde. Predsednik Tribunala će, ne treba sumnjati, to uključiti u godišnji izveštaj koji se oktobra svake godine podnosi svetskoj organizaciji, kao osnivaču Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.