HAG/DEN HAAG | 18.05.2010.

PRIPREME ZA ŽALBENU RASPRAVU U PREDMETU KOSOVSKE PETORKE

Pred Žalbenim većem nema nerešenih podnesaka odbrane a zahtevi tužilaštva će biti rešeni u dogledno vreme, čime su stvoreni uslovi za zakazivanje žalbene rasprave, zaključak je konferencije o stanju u žalbenom postupku u predmetu "Kosovske petorke" srpskih zvaničnika

U sklopu priprema za žalbenu raspravu u predmetu "Kosovske petorke" političkih, policijskih i vojnih zvaničnika Srbije, sudija Liju/Liu je danas obavestio strane da nema nerešenih podnesaka odbrane a da će o podnescima tužilaštva biti odlučeni u dogledno vreme. Optuženi Nikola Šainović, Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić su prošle godine osuđeni na kazne od 15 do 22 godine zatvora zbog zločina nad albanskim civilima na Kosovu 1999. godine.

Veći deo današnje statusne konferencije protekao je u obraćanju generala Vladimira Lazarevića, bivšeg komandanta Prištinskog korpusa VJ, koji je Veće detaljno upoznao sa svojim zdravstvenim problemima. Nezadovoljan tretmanom, Lazarević je, čak, stupio u dvodnevni štrajk glađu koji je nazvao "pokušajem samoubistva protiv pokušaja ubistva sa predumišljajem". Takođe je ukazao da je odbijen njegov zahtev za puštanje na privremenu slobodu kako bi se u Srbiji obavila operacija koja mu je potrebna.

Sudija Liju je optuženog upozorio da "odbijanje uzimanja hrane i lekova nije ispravan način" da se Žalbenom veću iznese argumentacija. Takođe mu je savetovao da sledi naloge lekara i pruži saglasnost da se njegovo lečenje nastavi u Hagu.

Optuženi Nikola Šainović, Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković i Sreten Lukić nisu imali prigovora na uslove u pritvoru niti su se žalili na zdravstvene probleme.