HAG/DEN HAAG | 29.01.2014.

PREVIŠE TOLERANTNI KARADŽIĆ

Direktor Ekonomskog instituta iz Banjaluke Duško Jakšić na suđenju Radovanu Karadžiću tvrdio da je Autonomna regija Krajina formirana iz isključivo ekonomskih razloga… Smatra da je Karadžić bio čak "previše tolerantan" u odnosu na raspoloženje koje je vladalo među srpskim narodom u Krajini nakon otcjepljenja BiH od Jugoslavije

Na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću svjedočio je profesor Duško Jakšić, direktor Ekonomskog instituta u Banjaluci. Uz njegovu pomoć Karadžić je nastojao da dokaže da je Autonomna regija Krajina (ARK) formirana iz isključivo ekonomskih razloga, prije formiranja SDS, i to - kako je rečeno - u skladu sa standardima Evropske unije. Ideje o regionalizaciji su, po Jakšiću, potekle iz njegovog Instituta, a SDS ih je kasnije "samo prihvatio". Svrha formiranja ARK, po riječima svjedoka, nije bila rasturanje BiH već želja da Krajina ostane u sastavu Jugoslavije.

Tužilac Amir Zec je u unakrsnom ispitivanju ukazivao da dokazi tužilaštva pokazuju da je ideja o regionalizaciji potekla od Karadžića i SDS. On je podsjetio i na izjavu Vojislava Kuprešanina da je svrha formiranja ARK bila da se "uništi Alijina država". Citirao je i članak iz januara 1992. godine u kojem Jovan Rašković govori o tome da se Srbi ne trebaju bojati nezavisnosti BiH, ali da se Karadžić s tim ne slaže i zagovara opciju koja "vodi u rat". Na tužiočevu sugestiju da su u Krajini prevladali Karadžićevistavovi Jakšić je odgovorio potvrdno. Međutim, nešto kasnije je rekao da je Karadžić bio čak "previše tolerantan" u odnosu na raspoloženje koje je vladalo među Srbima u Krajini zbog otcjepljenja BiH.

Optužba je, između ostalog, ukazivala da je ideja o stvaranju jedinstvenog srpskog prostora, iza koje su stajali Karadžić i SDS, sprovedena protjerivanjem hrvatskog i muslimanskog stanovništva. Emitovan je i insert iz televizijske emisije "Otvoreni ekran" s kraja 1994. godine u kojoj je Jakšić izjavio da u Republici Srpskoj više ne postoji prostor koji nije "etnički čist". Svjedok je rekao da je RS u to vrijeme pod svojom kontrolom držala 72 posto teritorije BiH, ali se nije složio da je taj procenat postignut masovnim protjerivanjem. Njegove kolege Muslimani iz Banjaluke su, kaže, odlazili plačući, ali svojevoljno.

Nakon što je iskaz Duška Jakšića završen Karadžić je na klupu za svjedoke pozvao Jovana Kevca iz Ključa. Njegovo svjedočenje se nastavlja sutra.