HAG/DEN HAAG | 18.02.2016.

PRESUDA RADOVANU KARADZIĆU 24. MARTA

Izricanje prvostepene presude Radovanu Karadziću zakazano za 24. mart ove godine. Na kraju suđenja koje je trajalo gotovo pet godina tužilaštvo je, podsetimo, za optuženog zahtevalo kaznu doživotnog zatvora, dok je Karadžić tražio da bude oslobođen po svim tačkama optužnice.

Presuda bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadziću biće izrečena u četvrtak 24. marta u 14 časova - saopšteno je danas u Tribunalu.

Radovan Karadžić je, podsetimo, prvi put optužen u julu 1995. godine i u narednih 13 godina - do jula 2008. - se krio od međunarodne pravde. Uhapšen je u Beogradu 21. jula 2008. i deset dana kasnije je prebačen u Hag. Suđenje je počelo uvodnom rečju optužbe 27. oktobra 2009. a zatim prekinuto da bi 1. marta 2010. bilo nastavljeno uvodnom rečju Karadžića koji se sam zastupao pred sudom. Završne reči strana održane su krajem seprembra i početkom oktobra 2014. godine, kada su se sudije povukle na većanje o presudi.

Bivsi predsednik Republike Srpske je, podsetimo, optužen za učesće u četiri odvojena ali međusobno povezana udružena zločinačka poduhvata:progone i etničko čišćenje nesrba u velikim delovima Bosne i Hercegovine koji su u sedam opština dosegli razmere genocida; artiljeriski i snajperski teror nad Sarajevom,; uzimanje osoblja UN za taoce i njihovo korišćenje za žive štitove; te, konačno, genocid koji je u julu 1995. izvršen u Srebrenici.

Tužilastvo je za optuženog zahtevalo kaznu doživotnog zatvora, dok je Karadzić tražio oslobađajuću presudu.