HAG/DEN HAAG | 27.01.2009.

PRESUDA "KOSOVSKOJ ŠESTORKI" 26. FEBRUARA

Tačno pola godine od zaključenja suđenja, u četvrtak 26. februara 2009. biće izrečena presuda Milanu Milutinoviću, Nikoli Šainoviću, Dragoljubu Ojdaniću, Nebojši Pavkoviću, Vladimiru Lazareviću i Sretenu Lukiću, optuženih da su učestvovalu u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem promene etničke slike Kosova

Presuda "Kosovskoj šestorki" nekadašnjih političkih, vojnih i policijskih zvaničnika Srbije i SR Jugoslavije, optuženih za deportaciju više od 800.000 i ubistvo hiljada kosovskih Albanaca u proleće 1999. godine, biće izrečena u četvrtak 26. februara – saopšteno je danas u Tribunalu.

Suđenje bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću, potpredsedniku savezne vlade Nikoli Šainoviću, generalima VJ Dragoljubu Ojdaniću, Nebojši Pavkoviću i Vladimiru Lazareviću i načelniku policijskog štaba na Kosovu generalu Sretenu Lukiću, počelo je 10. jula 2006. a okončano je 27. avgusta 2008. godine. U završnim rečima, branioci su tražili oslobađajuće presude za svakog od šestorice optuženih, dok je tužilac zahtevao da se optuženima koji budu proglašeni krivim izreknu kazne u rasponu od 20 godina do doživotnog zatvora.