HAG/DEN HAAG | 14.03.2011.

PRESUDA HRVATSKIM GENERALIMA 15. APRILA

Pretresno veće sudije Orija zakazalo izricanje presude generalima Gotovini, Čermaku i Markaču po optužnici za zločine koji su nad krajinskim Srbima počinjeni u toku i nakon operacije "Oluja" u leto 1995. godine

Izricanje prvostepene presude hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženim za zločine počinjene nad Srbima za vreme i nakon operacije "Oluja", zakazano je za petak 15. aprila u 11 časova, saopšteno je danas u Tribunalu.

Suđenje Gotovini, Čermaku i Markaču je, podsetimo, počelo 11. marta 2008. godine, a okončano je završnim rečima strana krajem avgusta i prvih dana septembra prošle godine. U međuvremenu je tokom 303 radna dana saslušano ukupno 145 svedoka.

Pretresno veće sudije Orija/Orie pred sobom ima zahtev tužioca da se glavnokomandujući operacije "Oluja" Ante Gotovina osudi na 27, bivši zapovednik kninskog garnizona Ivan Čermak na 17, a nekadašnji prvi čovek specijalne policije Mladen Markač na 23 godine zatvora. Odbrane trojice optuženih su u završnim rečima zahtevale oslobađajuću presudu za svoje klijente.

Generali Gotovina, Čermak i Markač se terete za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem trajnog uklanjanja srpskih civila iz oslobođenog područja Krajine u leto 1995. godine. Taj cilj je, navodi se u optužnici, ostvarivan "silom, zastrašivanjem, progonima, prisilnim premeštanjima, deportacijama, pljačkom i uništavanjem imovine" srpskih civila, a moglo se pretpostaviti da su ubistva i dela nehumanog i okrutnog postupanja "moguća posledica sprovođenja cilja udruženog zločinačkog poduhvata" na čijem je čelu bio tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman.