HAG/DEN HAAG | 12.01.2012.

PRAZNICI OMELI MLADIĆEVU ODBRANU

Branilac Ratka Mladića traži jednomesečno produženje roka za dostavljanje obaveštenja o eventualnoj odbrani alibijem ili drugoj posebnoj odbrani. Zastoj u prikupljanju neophodnih informacija je nastao zbog proslave "zapadnih" i srpskih novogodišnjih i božićnih praznika, repriza tih događaja kao i brojnih januarskih slava u Srbiji i Bosni i Hercegovini tokom kojih je potencijalne svedoke "nemoguće locirati" ili su oni "nedostupni"

Bivši komandant Glavnog štaba VRS Ratko Mladić traži da mu se odobri dodatno vreme za dostavljanje obaveštenja o eventualnoj odbrani alibijem ili drugoj vrsti posebne odbrane. Veće je postavilo 16. januar kao rok za dostavljanje tih obaveštenja ali je branilac Branko Lukić u podnesku koji je danas objavljen ukazao da i pored "svih napora" neće moći da dostavi traženi odgovor do tog datuma. Odbrana zbog toga traži da se rok produži za mesec dana, do 16. februara ove godine.

Mladićev branilac ukazuje da je "nekoliko faktora" sprečilo odbranu da ispuni postavljeni zahtev. Objasnio je da zbog angažmana u različitim aspektima Mladićevog predmeta, obrana nije imala dovoljno vremena da "traži, ostvari kontakt i otputuje u mesto boravka" potencijalnih svedoka o alibiju ili drugoj posebnoj odbrani.

Potraga za svedocima i izvorima informacija bi od članova tima odbrane zahtevala da otputuju u Bosnu i Srbiju i tamo razgovaraju sa više osoba koje, navodi se u podnesku, "nije bilo moguće locirati" ili one "nisu bile dostupne" tokom praznika u decembru i januaru u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Branilac Lukić, potom, detaljno navodi "neke" od praznika koje se slave u tim državama poput "zapadne Badnje večeri i Božića, tradicionalne Nove godine, reprize tradicionalne Nove godine, srpske Badnje večeri i Božića, srpske Nove godine i različitih slava u januaru 2012".

Branilac je ukazao da se mnogi od ovih datuma slave kao državni praznici na Balkanu i da su potencijalni svedoci na odmoru i "daleko od kuće ili posla" što "dodatno komplikuje mogućnost da se s njima stupi u kontakt".

Po odbrani, odlaganje od 30 dana je "razumno" imajući u vidu sve okolnosti i neće predstavljati prepreku za tužilaštvo koje će biti upoznato sa namerama odbrane "mesec dana pre iznošenja uvodne reči". Namera Veća je da se predraspravna konferencija u ovom predmetu održi 26. a uvodna reč tužilaštva 27. marta ove godine. Mladić se tereti za dvostruki genocid i druge zločine u Bosni i Hercegovini.