HAG/DEN HAAG | 03.12.2015.

POKUŠAJ OSPORAVANJA IZVJEŠTAJA O SREBRENIČKIM EKSHUMACIJAMA

Odbrana Ratka Mladića pozvala čileanskog forenzičara Dejvida del Pina u pokušaju da ospori značaj izvještaja forenzičkog eksperta tužilaštva Vilijama Haglanda o nalazima iz ekshumacija srebreničkih masovnih grobnica. Pokušaj, međutim, nije uspio pošto se u izvještaju Nadzorne komisije iz San Antonija, na koji se poziva odbrana, pored zamjerki izvjesnim potezima Haglanda, zaključuje da nije bilo grešaka koje bi dovele u pitanje znanstvenu vrijednost njegovih nalaza

Na suđenju Ratku Mladiću putem video-veze sa Sjedinjenim Američkim Državama je svjedočio forenzički antropolog iz Čilea Dejvid/David del Pino, koji je 1996. godine kao član forenzičkog tima "Liječnika za ljudska prava" sudjelovao u ekshumaciji nekoliko masovnih grobnica sa tijelima srebreničkih žrtava. Odbrana uz njegovu pomoć nastoji da ospori, ili barem umanji, značaj nalaza sa tih ekshumacija koje je koordinirao i nadgledao antropolog Vilijam Hagland/William Haglund.

Mladićev branilac Dragan Ivetić je ukazao na izvještaj Nadzorne komisije iz San Antonia koja je ispitivala utemeljenost kritika izrečenih na račun Haglandovih metoda. Branilac je citirao dio izvještaja u kojem se citira Del Pinova izjava da je po Haglandovoj zapovijedi bačena odjeća pronađena u jednoj od grobnica, zatim da je Hagland često bio odsutan sa terena, kao i da je previše vremena provodio sa predstavnicima medija.

Odjeću iz grobnice je, po Del Pinu, trebalo istražiti jer su se u njoj "možda" nalazili neki identifikacijski dokumenti. On, međutim, ne zna da li je neko drugi provjerio da li je u bačenoj odjeći zaista bilo dokumenata ili drugih dokaza. Kaže, dalje, da je Haglandovo odsustvo "usporavalo" ekshumacije, kao i da je imao dojam da Hagland previše vremena provodi sa novinarima i da je, kako bi im udovoljio, "kapriciozno ubrzavao" proces ekshumiranja.

Tužilac Piter Mekloski/Peter McCloskey je u unakrsnom ispitivanju ukazao na Haglandove zaključke u vezi sa ekshumacijom masovne grobnice na Branjevu. U toj grobnici je pronađeno minimalno 132 tijela. Na 82 tijela su pronađeni povezi za ruke i oči. Istraga je, ukazao je tužilac, pokazala da je sa tom grobnicom povezano pet sekundarnih grobnica u kojima je uz pomoć DNK analize identifikovano 1.611 tijela. Prema iskazu Držena Erdemovića koji je priznao učešće u egzekuciji, podsjetio je tužilac, na Branjevu je 16. jula 1995. ubijeno oko 1.200 Bošnjaka, a još oko 500 je istog dana ubijeno u Pilici.

Del Pino je potvrdio da je ekshumacija grobnice na Branjevu obavljena vrlo precizno i profesionalno, kao i da je DNK analizom moguće povezati primarne i sekundarne grobnice.

Na pitanja sudije Orija/Orie svjedok je odgovorio da je Hagladovo često odsustvo prouzrokovalo izvjesne probleme u koordinaciji, ali nije imalo uticaja na konačne rezultate i zaključke. Isto se, potvrdio je, odnosi i na vrijeme koje je Hagland provodio sa medijima. Količinu bačene odjeće je opisao rekavši da je mogla stati u kutiju široku 40 i duboku 30 centimetara.

Sudija Moloto je, na kraju, ukazao na zaključak iz izvještaja Nadzorne komisije koji branilac nije pročitao, a u kojem stoji da zamjerke upućene Haglandu ne ukazuju ni na kakve greške koje bi ugrozile znanstvenu vrijednost njegovih nalaza sa ekshumacija masovnih grobnica. Del Pino se složio s takvim zaključkom.

Suđenje Ratku Mladiću će se nastaviti u ponedjeljak 7. decembra.