HAG/DEN HAAG | 15.04.2008.

POGINULI U BORBI, ALI SE NE ZNA S KIM

Albanci čiji su leševi krajem aprila 1999. godine pronađeni u Caragojskoj dolini su, po svedoku odbrane generala Sretena Lukića, ubijeni u borbi, ali ne zna s kim su se borili, niti ima saznanja o tome kako je okončana istraga u kojoj je i sam do pola učestvovao

Bivši kriminalistički inspektor iz Đakovice Radovan Zlatković je u današnjem unakrsnom ispitivanju detaljnije objasnio u kojim je selima Caragojske doline na Kosovu krajem aprila 1999. godine vršio istragu. Tada je obišao Ramoc, Ponoševac, Popovac i Korenicu, a u Meju, tvrdi, nije ulazio. U ova četiri sela njegov tim je pronašao 20 do 25 leševa, a tužilac i sudije su danas nastojali da od svedoka dobiju informaciju pod kojim su okolnostima ti ljudi izgubili živote.

Zlatković je rekao da su Albanci čije je leševe pronašao "najverovatnije" bili teroristi za koje pretpostavlja da su ubijeni u borbi. Ipak, dozvolio je mogućnost da je među njima bilo i civila, jer, kako je dodao, "u takvim situacijama stradaju i civili". Iako je prihvatio sugestiju predsedavajućeg sudije da je cilj istrage morao da bude usmeren ka otkrivanju počinilaca ubistava, bilo da se to desilo u borbi ili ne, svedok je tvrdio da on nije došao do bilo kakvih saznanja o tome, budući da je pre kraja istrage premešten iz Đakovice u Vranje.

Pošto se svedok "zakleo glavom" da u to vreme na Kosovu nije bilo paravojnih jedinica, predsedavajući sudija je ukazao da bi se u tom slučaju moglo zaključiti da su Albanci ubijeni od strane vojske ili policije. Zlatković to nije hteo ni da potvrdi ni da demantuje, neprekidno ponavljajući da se pre završetka istrage povukao u Srbiju. Ne zna o kojoj se tačno municiji radilo, niti mu je poznato da li je urađena balistička analiza pronađenih čaura i forenzička obrada leševa. Odbrana, inače, nije prezentovala završni izveštaj istrage u Dolini Caragoj ili makar neke njegove delove, a svedok nije umeo da kaže ni da li je on sačinjen, a ako jeste, gde se sada nalazi i da li je uopšte sačuvan.

Tužilac je potom upitao Zlatkovića da li su on i njegove kolege pokušali da razgovaraju sa pripadnicima Vojske Jugoslavije i MUP Srbije koji su bili raspoređeni na području Caragojske doline u vreme kada je istraga sprovođena i saznaju da li su oni eventualno učestvovali u borbama sa OVK. To je, kaže svedok, bilo u planu, ali nije urađeno, bar ne dok je on bio u Đakovici.

Radovan Zlatković je danas okončao svoje drugo svedočenje pred Tribunalom. Prethodno je kao svedok optužbe dao iskaz na suđenju Ramušu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju. Tada je ukazivao na umešanost OVK u ubistva tridesetak Albanaca, Srba i Roma, čiji su leševi pronađeni u Radonjićkom jezeru u septembru 1998. godine. Odgovornost trojice komandanata OVK za te zločine, po presudi Pretresnog veća, nije dokazana.