23.03.2017.

PETKOVIĆ OSPORAVA DA JE BIO DIO ZLOČINAČKOG PLANA

Odbrana bivšeg zapovjednika Glavnog stožera HVO Milivoja Petkovića tvrdi da nije bilo plana etničkog čišćenja muslimanskog stanovništva u Herceg Bosni, da etnička karta stanovništva nije promijenjena ni u jednom mjestu Herceg Bosne, a da je hrvatsko-muslimanski sukob izazvan 30. juna "izdajom" muslimanskih pripadniaka HVO... nakon čega su vlasti Herceg Bosne bile prisiljene poduzeti mjere kako ne bi ostale bez cijele mostarske regije

Žalbena rasprava u predmetu bivših čelnika bosanskih Hrvata nastavljena je iznošenjem argumenata Milivoja Petkovića, čija odbrana osporava sve nalaze prvostepene presude - od postojanja zajedničkog zločinačkog plana do odgovornosti Petkovića za zločine počinjene nad muslimanskim civilima u Herceg Bosni. U

presudi, po riječima Petkovićeve braniteljice Vesne Alaburić, "vlada takav nered" tako da je "nemoguće sve pohvatati i ustanoviti neki logičan redoslijed" nalaza većine sudija Pretresnog vijeća.

Alaburić je iznijela tri osnovne teze Petkovićeve žalbe: da nije postojao plan etničkog čišćenja muslimanskog stanovništva na području pod kontrolom HVO, da do juna 1993. godine nije promijenjena etnička karta stanovništva ni u jednom mjestu Herceg Bosne, te da vlasti Herceg Bosne nisu ničim izazvane odlučile da intenziviraju realizaciju plana etničkog čišćenja 30. juna 1993. godine, kako se zaključuje u presudi.

Stvarni sukob između HVO i Armije BiH je, po odbrani, počeo 30. juna '93. kada su muslimanski pripadnici HVO masovno dezertirali iz redova HVO.HVO je tog dana poduzeo "hitne sigurnosne mjere jer je prijetila opasnost da Hrvati izgube kontrolu nad cijelim teritorijem mostarske regije. U tom kontekstu desila su se, po odbrani, zakonita hapšenja i zatvaranja vojno sposobnih Muslimana od kojih je prijetila opasnost da se "okrenu" protiv HVO i pridruže Armiji BiH.

Tužilac Tod Šnajder/Todd Shneider je ukazivao da je Petković kao zapovjednik Glavnog stožera HVO planirao i rukovodio napadima i krivičnim djelima usmjerenim na to da se muslimansko stanovništvo protera. Pripadnici HVO pod Petkovićevim zapovjedništvom su odgovorna za krivična djela počinjena protiv muslimanskog stanovništva u Gornjem Vakufu, Prozoru, Jablanici i Mostaru, kao i u Varešu gdjeje poslao trupe pod komandom Ivice Rajića odgovornim za masakr više desetina civila u Stupnom Dolu.

Tužilaštvo jeukazalo na konkretne doprinose Milivoja Petkovića udruženom zločinačkom poduhvatu - otvaranje svakodnevne snajperske i artiljerijske vatre po građanima istočnog Mostara u kojoj su stradali civili, uključujući korištenje napalm bombi i improvizovanih eksplozivnih naprava, kao i rušenje vjerskih i kulturno istorijskih spomenika. Upravo je Petković naredio ofanzivu HVO, ukazao je tužilac, u kojoj je Stari most gađan iz artiljerije dok konačno nije srušen 9. novembra 1993. godine.

Žalbena rasprava se nastavlja sutra argumentima odbrane Valentina Ćorića, bivšeg zapovjednika Vojne policije HVO.