PARIZ/PARIS | 09.10.2003.

PET MILIONA DOLARA ZA GOTOVINU

Francuski mediji prenose pisanje zagrebačkog "Jutarnjeg lista" da su Amerikanci spremni platiti toliko za informaciju o tome gdje se krije ovaj haški optuženik

"Spremni smo pomoći hrvatskoj vladi da uhapsi Gotovinu, nudeći nadoknadu od pet miliona dolara svakoj osobi koja da informacije o mjestu gdje se nalazi", citiraju francuski audiovizuelni mediji izjavu američkog "putujućeg ambasadora za ratne zločine" Pjera-Rišara/Pierre-Richard Prosper, koju je dao zagrebačkom dnevniku.

U informaciji se dodaje da su Sjedinjene Države uvjerene da se general krije u Hrvatskoj i da ga "štite snage koje imaju veze sa organiziranim kriminalom".

"Ako Hrvatska smatra da nema tehničkih sredstava da identifikuje mjesto gdje se krije Gotovina , mi smo spremni da prodiskutujemo o načinu na koji možemo pomoći", rekao je ambasador Prosper, a prenijeli francuski audiovizuelni mediji, napominjući da je Haški tribunal optužio Gotovinu 2001. godine zbog odgovornosti za masakre nad Srbima u Hrvatskoj krajem rata 1991-1995. godine i da se on otad krije.

Radio Frans-enter/France-inter podsjeća da je puna saradnja sa sudom u Hagu najznačajniji kriterijum za prihvatanje hrvatske kandidature za prijem u Evropsku uniju. Gotovina je "pitanje broj jedan" hrvatske vanjske politike, ali Zagreb i dalje uporno tvrdi da optuženi general nije u zemlji, komentariše taj radio.