HAG/DEN HAAG | 17.05.2000.

OZBILJNO NEIZVRŠAVANJE NALOGA TRIBUNALA

Predsednik Tribunala Klod Žorda zatražio "razjašnjenje i objašnjenje" slučaja Ojdanić. Neodržive tvrdnje da Moskva "nije bila obaveštena" o optužnici protiv svog prošlonedeljnog gosta

Predsednik Haškog tribunala, sudija Klod Žorda/Claude Jorda, je "veoma zabrinut izveštajima o prošlonedeljnoj Ojdanićevoj poseti Rusiji" - izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare portparol Tribunala Džim Lendejl/Jim Landale. Tim povodom, dodao je Lendejl, sudija Žorda se pismeno obratio ambasadoru Ruske Federacije u Holandiji, tražeći od njega "razjašnjenje i objašnjenje slučaja koji deluje kao ozbiljno neizvršavanje naloga Tribunala od strane stalne članice Saveta bezbednosti."

Prema portparolu Tribunala, neodržive su tvrdnje da Moskva "nije bila obaveštena" da je general Dragoljub Ojdanić u Hagu optužen za zločine protiv čovečnosti na Kosovu. Kada je u maju prošle godine objavljena optužnica protiv predsednika Miloševića i četvorice njegovih saradnika, ukazao je danas Lendejl, Tribunal je kopije te optužnice i međunarodne naloge za hapšenje petorice optuženih uputio svim stalnim članicama Saveta bezbednosti u Njujorku/New York. Osim toga, dodaje portparol Tribunala, "optužnica protiv Miloševića i njegovih saradnika je verovatno najčuvenija" - odnosno najpublikovanija - optužnica koju je do sada izdao Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju.

Predstavnik za štampu tužilaštva, Pol Rizli/Paul Risley, je istim povodom na današnjoj konferenciji za novinare ponovio svoju jučerašnju izjavu agenciji SENSE, ukazujući da je tužilac Karla/Carla del Ponte "alarmirana" medijskim izveštajima o Ojdanićevoj poseti Moskvi, te da pre svega želi da utvrdi da li su ti izveštaji tačni i zašto ruske vlasti nisu preduzele ništa da bi uhapsile optuženog za kojim je izdata međunarodna poternica.