HAG/DEN HAAG | 13.09.2015.
Sljedeće sedmice u Tribunalu

OSPORAVANJE MASAKRA I DOKAZIVANJE ALIBIJA

Odbrana Ratka Mladića, optuženog za genocid i druge zločine počinjene tokom rata u Bosni i Hercegovini, nastavlja da osporava odgovornost srpske strane za eksploziju na Markalama u kojoj je 28. avgusta 1995. godine ubijeno 43 a ranjeno 75 Sarajlija. Novi svjedok o Mladićevom alibiju u vrijeme srebreničkih pogubljenja u julu 1995.

Radna sedmica u predmetu Ratka Mladića počinje u utorak 15. septembra kada će na klupu za svjedoke biti pozvan irski major Pol Konvej/Paul Conway, bivši vojni posmatrač UN u Sarajevu. Konvej će, kao i prethodno na suđenju Radovanu Karadžiću, svjedočiti da je 28. avgusta 1995. godine oko 11 sati na svom posmatračkom mjestu čuo nekoliko prigušenih eksplozija i neposredno zatim vidio dim koji se izvijao iznad dijela grada gdje se nalaze Markale.

Konvej je tokom iskaza u predmetu Karadžić na mapi obilježio poziciju posmatračkog mjesta na kojem se nalazio u vrijeme incidenta, kao i minobacački položaj Armije BiH koji je, po njegovoj interpretaciji, "bio na pravcu iz kojeg je navodno ispaljena granata koja je pala na pijacu Markale". Tužilaštvo tvrdi da su granate čije je detonacije svjedok čuo ispaljene iz pravca Trebevića, sa teritorije pod kontrolom VRS.

Osim Konveja o incidentu na Markalama svjedočiće i zaštićeni svjedok GRM-037, također pripadnik mirovnih snaga UN koji je tokom rata bio stacioniran u Sarajevu.

Za sljedeću sedmicu planiran je i iskaz zakašnjelog gosta nedavnog haškog "svadbenog okupljanja" mladenaca i drugih aktera beogradskog vjenčanja od 16. jula 1995. godine, na kojem je optuženi Mladić bio kum. Nakon kume Bosiljke Mladić i tadašnjih mladenaca Biljane i Žarka Stojkovića, te Mladićevog vozača Mlađena Kenjića, pred sudom će se pojaviti i Radovan Popović, nekadašnji novinar lista "Vojska", koji je kamerom ovjekovječio spomenuto vjenčanje. Popović će, kako se očekuje, potvrditi iskaze ostalih učesnika da je Mladić bio na svadbenom ručku u restoranu "Dva ribara" negdje do 17:30 sati, a ne do 15 ili 16 sati kako tvrdi tužilaštvo. Popovićevi snimci bi to mogli potvrditi ali su u međuvremenu misteriozno nestali.

Optužba i odbrana su, inače, saglasni da je Mladić 14. jula 1995. godine, kada je operacija strijeljanja hiljada zarobljenih Srebreničana bila u toku, otputovao u Beograd gdje se sastao sa najvišim srpskim zvaničnicima i međunarodnim predstavnicima, kao i da je 16. jula bio kum na vjenčanju bračnog para Stojković. Spore se, međutim, oko toga da li je optuženi tokom boravka u Beogradu mogao da komunicira sa oficirima i štabovima uključenim u operaciju strijeljanja zarobljenika, kao i oko toga kada se Mladić vratio u Glavni štab u Crnoj Rijeci – uvečer 16. jula ili sutradan ujutro.