HAG/DEN HAAG | 26.04.2016.

OSPORAVANJE DOKAZA O TOMAŠICI

Dr Svetlana Radovanović, demografski ekspert odbrane Ratka Mladića, osporava intergritet eksperta tužilaštva Eve Tabo i ukazuje da je njen “glavni propust” to što nije nagovijestila da je među žrtvama ekshumiranim iz masovne grobnice Tomašica bilo osoba koje su poginule u borbama

Odbrana Ratka Mladića u završnici svog dokaznog postupka nastoji da uz pomoć dr Svetlane Radovanović iz Beograda ospori nalaze demografskog eksperta tužilaštva Eve Tabo/Ewa Tabeau o broju, iodentifikaciji i uzroku smrti žrtava ekshumiranih iz masovne grobnice Tomašica kod Prijedora. Dr Radovanović tvrdi da je ekspert tužilaštva prilikom rada na svom izvještaju počinila niz profesionalnih grešaka i iznijela niz “apsurdnih” zaključaka, čime je ugrozila svoj profesionalni integritet.

Suština zamjerki dr Radovanović, iznesenih u dosadašnjem dijelu iskaza, je u tome što dr Tabo nije nagovijestila da je među ekshumiranim žrtvama bilo onih koji su poginuli u borbama. Tako, po tumačenju dr Radovanović, ispada da su sve smrti posljedica egzekucija. Demografski ekspert Mladićeve odbrane ukazuje na dokumente u kojima se govori o borbama u tom području i poziva se na izvještaj istražitelja tužilaštva Nikolasa Sebira/Sebire koji je na suđenju Milomiru Stakiću 2002. godine prezentirao nalaze o rezultatima do tada sprovedenih ekshumacija u području Prijedora.

Mladićev branilac Dragan Ivetić je citirao zaključak iz izvještaja dr Tabo da postoje “značajni dokazi koji potkrjepljuju zaključak da su sve žrtve iz Tomašice umrle nasilnom smrću u izuzetno dramatičnim okolnostima šire kampanje etničkog čišćenja u opštini Prijedor u okviru kampanje etničkog čišćenja na području Autonomne Regije Krajina (ARK)”.

Radovanović je optužila dr Tabo da je "izašla iz standarda profesije" i ispoljila "očitu pristrasnost". Po njoj, demografski ekspert optužbe je iznijela “lično viđenje” koje nema uporišta u nauci, a pri tome nije navela šta je podrazumijevala pod etničkim čišćenjem.

Dr Tabo je u svom iskazu na suđenju Mladiću pojasnila da po njenom shvatanju etničko čišćenje predstavlja usmjeravanje akcija prema određenoj grupi koje, dalje, vode nestanku te grupe sa nekog područja. To, međutim, po riječima dr Radovanović nije “naučno korektno objašnjenje”.

S obzirom da je u srijedu neradni dan u Holandiji, suđenje Ratku Mladiću će biti nastavljeno u četvrtak, 28. aprila. Iskaz dr Svetlane Radovanović će se nastaviti nakon što vijeće sasluša iskaz belgijskog oficira Jana Segersa, bivseg obaveštajca u stabu UNPROFOR.