HAG/DEN HAAG | 19.07.2012.

OPTUŽENIK ZA RATNE ZLOČINE ODBIO DA SVEDOČI U PREDMETU STANIŠIĆA I SIMATOVIĆA

U odluci veća kojom se otkazuje iskaz zaštićenog svedoka CW-1 navedeno da je on optužen za ratne zločine na području bivše Jugoslavije, da čeka na izručenje iz države u kojoj je pritvoren u državu gde će mu se suditi, kao i da je zaključeno da se od njega može očekivati "ograničen iskaz" budući da bi verovatno odbio da odgovara na pitanja koja bi ga mogla inkriminisati

Svedok zaštićenog identiteta sa pseudonimom "CW-1" je na poziv Pretresnog veća trebalo prošle sedmice da svedoči na suđenju bivšim šefovima Državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, ali je njegov iskaz otkazan. Zašto se odustalo od njegovog pozivanja objašnjeno je u danas objavljenoj odluci.

Kada je odlučeno da se svedok sasluša, sekretaru suda je naloženo da mu imenuje pravnog zastupnika sa kojim bi se savetovao u pogledu potencijalno "samoinkriminišućih" odgovora. Zaštićeni svedok CW-1 je, naime, optužen za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije od 1991. do 1993. godine i u toku je proces njegovog izručenja iz države u kojoj je pritvoren u državu u kojoj ga čeka suđenje. U danas objavljenoj odluci se navodi da je bilo planirano da svedoči putem video-linka iz zemlje u kojoj se trenutno nalazi.

Na osnovu informacija dobijenih od dodeljenog branioca veće je, navodi se u odluci, "moglo razumno očekivati" da će svedok odbiti da daje iskaz putem video linka i pozvati se na pravo da ne odgovara na pitanja koja ga mogu inkriminisati. Zbog toga bi, smatraju sudije, iskaz bio "u priličnoj meri ograničen", pa je odlučeno da se ni ne poziva da svedoči, naročito ako se uzme u obzir da njegovo saslušanje "nije neophodno" za donošenje presude. Ako se doda i da bi pokušaji njegovog saslušanja doveli do nepotrebnih odlaganja procesa i dodatnih troškova, zaključeno je da "nije u interesu pravde" da se čine dalji koraci u pokušajima da se on ispita. Naglašeno je i da su optužba i odbrana imale mogućnost da pozovu nesuđenog svedoka veća tokom svojih dokaznih postupaka ali da to nisu učinili.

Jovica Stanišić i Franko Simatović se terete za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem etničkog čišćenja velikih delova Hrvatske i BiH od 1991. do 1995. godine. Njihovo učešće u tom poduhvatu se, po optužnici, ogleda u osnivanju, opremanju, obučavanju, naoružavanju i kontrolisanju jedinica koje su učestvovale u ratnim zločinima nad nesrpskim civilima, među kojima su kninski specijalci kapetana Dragana Vasiljkovića, "Crvene beretke", Arkanovi "Tigrovi", "Škorpioni" i drugi.

Od brojnih osumnjičenih za ratne zločine koji u zatvorima širom sveta čekaju izručenje u BiH, Srbiju ili Hrvatsku, za slučaj Stanišića i Simatovića bi najinteresantniji i najrelevantniji svakako bio "kapetan Dragan", koji u australijskom zatvoru čeka izručenje Hrvatskoj. Njegovo ime i (ne)dela su bezbroj puta pominjani tokom suđenja bivšim šefovima Državne bezbednosti Srbije, ali će ostati tajna da li se upravo on krije iza pseudonima CW-1.

Završne reči na suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću biće prezentovane od 9. do 11. oktobra ove godine.