HAG/DEN HAAG | 15.03.2013.

OPTUŽBA TRAŽI DOŽIVOTNI ZATVOR ZA "KOSOVSKU ČETVORKU"

Tužilac smatra da kazne od 22 i 15 godina zatvora bivšim srpskim zvaničnicima osuđenim za zločine na Kosovu ne odražavaju težinu zločina i ulogu optuženih i zahteva izricanje "najteže kazne koju dopušta statut". Branioci takav zahtev ocenjuju "nedopustivim, nemoralnim i nekolegijalnim". Obraćanja optuženih i zahvalnica generala Lazarevića na sedam jezika

Poslednjeg dana žalbene rasprave u predmetu bivših zvaničnika Srbije, tužilac je objasnio zašto smatra da četvorici optuženih kazne treba povećati. Podsetimo, bivši potpredsednik savezne vlade Nikola Šainović i generali Nebojša Pavković i Sreten Lukić osuđeni su na 22 godine zatvora zbog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem etničkog čišćenja Kosova, dok je kao pomagač tog poduhvata general Vladimir Lazarević dobio 15-godišnju zatvorsku kaznu.

Optužba smatra da kazne ne odgovaraju težini počinjanih zločina i značaju uloge optuženih u njima i poziva Žalbeno veće kojim predsedava kineski sudija Liu da im izrekne "najtežu kaznu koju dopušta statut Tribunala", što je kazna doživotnog zatvora. Tužilac Kremer je podsetio da je udruženi zločinački poduhvat rezultirao proterivanjem više od 700.000 ljudi usled kampanje nasilja u kojoj su počinjena ubistva, zlostavljanja, silovanja, pljačke i razaranja. Kao primere je naveo aktivnosti srpske vojske i policije u Prištini gde je krajem marta 1999. godine počelo proterivanje Albanaca "od kuće do kuće", njihovo sprovođenje na železničku stanicu i odande vozovima ka Makedoniji. Kao ilustraciju zločina u manjim mestima, podsetio je na nalaze presude o masovnim ubistvima u selima oko Orahovca poput Male Kruše gde je više od sto muškaraca streljano pa spaljeno ili Bele Crkve u kojoj je ubijeno više od 50 civila.

Odbrane četvorice optuženih su oštro reagovale na tužiočev zahtev za povećanje kazne, nazivajući ga "nedopustivim, nemoralnim i nekolegijalnim" jer smatraju da je u prvostepenom postupku već ispoštovan zahtev optužbe za kaznu od "najmanje 20 godina zatvora". Branioci smatraju da tužilac treba time da se zadovolji, a ne da sada traži da ga Žalbeno veće "spasava od sebe samog", jer u prvostepenom postupku nije uputio adekvatan zahtev. Šainovićev branilac Toma Fila je primetio da tužilac za četvoricu optuženih traži veće kazne, a da se u isto vreme nije žalio na oslobađajuću presudu bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću, a potom i povukao žalbu na 15-godišnju presudu nekadašnjem načelniku Generalštaba VJ Dragoljubu Ojdaniću, nakon što je nedavno prihvatio odgovornost za kosovske zločine.

Usledilo je obraćanje četvorice optuženih Žalbenom veću. Prvo je Šainović rekao da ne beži od odgovornosti, ali smatra da je osuđen po zaključcima o poziciji političkog koordinatora vojske i policije koju nije vršio, navodeći da je bio samo savezni funkcioner u to vreme. Tvrdi da mu je žao svih žrtava i da će zbog toga "patiti dok je živ". Generali Pavković i Lazarević su u izjavama krivicu za zločine prebacivali na "agresorski" NATO pakt i "terorističko-separatističku" OVK, tvrdeći da je u bombardovanju na Kosovu stradalo više od 500 civila, kao i da je stanovništvo korišćeno kao zaštita "teroristima". Policijski general Lukić je tvrdio da stvarnu komandu nad policijskim jedinicama u pokrajini nije imao on, već generali Obrad Stevanović i Vlastimir Đorđević. Dodao je da sa pomenutom dvojicom nikada nije bio blizak, baš kao ni sa Slobodanom Miloševićem i ministrom policije Vlajkom Stoiljkovićem. Zato očekuje da "nepravda bude ispravljena", a on oslobođen.

Na kraju izlaganja, veću su se zahvalili svi optuženici, ali niko kao general Lazarević koji je to učinio na sedam jezika sveta. Prvo na srpskom, potom zvaničnim jezicima tribunala i sudija Žalbenog veća – engleskom, francuskom, kineskom, italijanskom, ruskom i turskom. Predsedavajući sudija Liu je potom, samo na engleskom, odjavio zasedanje i najavio donošenje žalbene presude "u dogledno vreme".