HAG/DEN HAAG | 03.06.2010.

OKONČANA "PRIVREMENO POVERLJIVA" SVEDOČENJA NA SUĐENJU ZA "OLUJU"

Pred kraj današnjeg radnog dana predsedavajući sudija Ori obelodanio identitet trojice "dopunskih" svedoka optužbe koji su prethodnih dana saslušani na zasedanjima zatvorenim za javnost. Radi se o Jozi Bilobrku, Antoniju Gerovcu i Željku Mikuliću, čiji će iskazi uskoro postati javno dostupni

Posle dvodnevnog zasedanja za sednicama zatvorenim za javnost, predsedavajući sudija Ori/Orie je javno saopštio da su okončani iskazi trojice "dopunskih" svedoka optužbe na suđenju hrvatskim generalima Gotovini, Čermaku i Markaču, optuženim za zločine nad Srbima za vreme i nakon operacije "Oluja" 1995. godine.

Prema ranijoj odluci veća, iskazi trojice svedoka su, iz razloga koji nisu saopšteni, bili zatvoreni, ali je unapred rečeno da će javnost naknadno biti upoznata sa sadržajem njihovih svedočenja. Pred kraj današnje rasprave je saopšteno da se radi o Jozi Bilobrku, Antoniju Gerovcu i Željku Mikuliću, a predsedavajući je najavio da će uskoro kratkom odlukom biti ukinut status poverljivosti sa svega što se juče i danas dešavalo u sudnici. Sudije su, podsetimo, sredinom aprila odobrile poverljiv zahtev optužbe za ponovno otvaranje dokaznog postupka.

Suđenje će biti nastavljeno u četvrtak 10. juna, kada će odbrana Ivana Čermaka izvesti svog "dodatnog" svedoka kao odgovor na ovonedeljni "dopunski" dokazni postupak optužbe. Branioci Mladena Markača su saopštili da nemaju nameru da izvode nove svedoke.

Pretresno Veće sudije Orija danas je, inače, donelo odluku kojim je, čini se, stavilo tačku na višegodišnje zahteve odbrane generala Gotovine za dostavljanje dokumentacije evropskih posmatrača iz arhive EU. Prvi zahtev odbrane je, podsetimo, upućen još krajem 2007. godine i odnosio se na oko 100 izveštaja evropskih posmatrača iz vremena operacije "Oluja". Vremenom su dostavljeni svi dokumenti osim dnevnika Kninskog regionalnog centra Posmatračke misije Evropske zajednice (ECMM/PMEZ), navodno sačinjenog u avgustu 1995. godine.

Generalni sekretar Saveta EU Pjer de Boasje/Pierre de Boissieu je u februaru ove godine na zahtev veća dostavio detaljan izveštaj o koracima preduzetim na pronalaženju traženog dokumenta. Tada je naveo da je pretraženo više od 200.000 dokumenata iz arhive, ali da dnevnik nije lociran. Nezadovoljni izveštajem, Gotovinini branioci su nekoliko dana kasnije zatražili od sudija da upute novi zahtev Savetu EU kojim će ih primorati na detaljniju istragu u vezi sa "lancem čuvanja" spornog dnevnika. Odbrana, između ostalog, tvrdi da su u posedu traženog dokumenta bili bivši evropski posmatrači Soren Liborius i Stig Marker-Hansen, ali da ih predstavnici EU tokom istrage nisu kontaktirali.

Pretresno veće je današnjom odlukom odbilo zahtev odbrane, naglašavajući da su predstavnici EU sproveli opsežnu istragu svoje arhive, ali da "nisu bili u mogućnosti da nađu dnevnik Kninskog regionalnog centra, niti čak da potvrde njegovo postojanje". Isto tako, veće primećuje da su pomenuti evropski posmatrači Librius i Mark-Hansen, inače svedoci optužbe u predmetu hrvatskih generala, ranije saopštili da su kancelariji tužioca predali svu dokumentaciju Evropske posmatračke misije koju su imali u posedu.