HAG/DEN HAAG | 26.04.2002.

OJDANIĆ SE IZJASNIO NEVINIM

Dan nakon što se dobrovoljno predao Tribunalu, Dragoljub Ojdanić se danas izjasnio nevinim po svih pet točaka optužnice koja ga tereti za zločine na Kosovu 1999.

Potvrdivši sudiji da je primio i dobro razumio hašku optužnicu, bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Dragoljub Ojdanić se danas izjasnio nevinim po svim optužbama koje mu na teret stavlja haško tužilaštvo.

U pet točaka, optužnica ga tereti za zločine protiv albanskih civila na Kosovu 1999. godine, preciznije za deportacije i prisilna premještanja, za ubojstva i progone na političkim, vjerskim i rasnim osnovama. "Izjašnjavam se da nisam kriv, gospodine sudija", odgovorio je Ojdanić sudiji Patricku Robinsonu/Patrik Robinson.

Nakon procedure izjašnjavanja koja je vrlo kratko trajala, glavna tužiteljica Tribunala Carla Del Ponte, koja je zastupala optužbu na ovom prvom pojavljivanju, najavila je da će od 6. maja biti spremna započeti postupak objelodanjivanja obrani dokaznog materijala na kojemu temelji optužbe protiv Ojdanića.

Ojdanić je optužen zajedno s još četiri najviša politička i vojna funkcionera SRJ i Srbije iz perioda kad su počinjeni zločini na Kosovu - Slobodanom Miloševićem, Milanom Milutinovićem, Nikolom Šainovićem i Vlajkom Stoiljkovićem. Postupak protiv Miloševića već je u toku, dok druga preostala dvojica još nisu predala Tribunalu a Stoiljković je u međuvremenu izvršio samoubistvo.

Ojdanića zastupaju beogradski advokati Tomislav Višnjić i Vojislav Seležan te američki advokat Peter/Piter Robinson. "General se predao u skladu sa zakonom o suradnji s Tribunalom", rekao je Seležan novinarima nakon današnjeg izjašnjavanja: "To je hrabar čin koji ide u potvrdu njegovog dosadašnjeg ponašanja prema državi i narodu." Američki branilac Robinson je dodao da je današnje izjašnjavanje "prvi korak na Ojdanićevom putu do pravde" na kojem će se braniti od optužbi "koje su podignute zbog borbe njegove zemlje protiv terorista."

Zbog zauzetosti raspravnog vijeća - koje je nadležno i za tekući postupak protiv Miloševića - sljedeće pojavljivanje Ojdanića pred sudom na kojem će se ispitati napredak priprema za suđenje, vjerojatno će biti tek u drugoj polovici juna.