HAG/DEN HAAG | 03.06.2004.

ODLOŽENO IZRICANJE KAZNE MILANU BABIĆU

Novi datum presude biće naknadno zakazan. Sudjenje Krajišniku zatvoreno za javnost tako da se zvanično ne zna da li je Babić na klupi za svedoke

Izricanje presude o kazni Milanu Babiću, zakazano za ponedeljak 7. juna, odloženo je na neodredjeno vreme - saopšteno je u Haškom tribunalu. U saopštenju se ne navode razlozi odlaganja.

Milan Babić, bivši predsednik bivše Republike Srpska Krajina, je u januaru ove godine priznao krivicu za progone na političkim, rasnim i verskim osnovama, što se kvalifikuje kao zločin protiv čovečnosti. Sporazumom o priznanju krivice Babić se, takodje, obavezao i na saradnju sa tužilaštvom, koja uključuje i svedočenja na sudjenjima drugim učesnicima udruženih zločinačkih poduhvata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Juče je trebalo da počne njegovo svedočenje na sudjenju bivšem političkom lideru bosanskih Srba Momčilu Krajišniku, ali pošto je rasprava neočekivano zatvorena za javnost - bez bilo kakvog objašnjenja - neizvesno je da li je Babić zaista seo na klupu za svedoke.

Sudjenje Momčilu Krajišniku nastavljeno je jutros iza zatvorenih vrata.