HAG/DEN HAAG | 22.08.2008.

ODBRANA: SLOBODA I ZA OJDANIĆA I PAVKOVIĆA

U nastavku izvođenja završnih reči na suđenju "Kosovskoj šestorki" branioci bivšeg načelnika Generalštaba i nekadašnjeg komandanta Treće armije zatražili oslobađajuću presudu za svoje klijente rekavši da su "nepravedno osuđeni" i da krivica nije "ni izbliza dokazana"

Tužilac nije ponudio dokaze izvan razumne sumnje da je bivši načelnik Generalštaba VJ Dragoljub Ojdanić podržavao ili učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem promene etničke strukture Kosova i uspostavljanja trajne srpske kontrole nad pokrajinom. U danas zaključenoj završnoj reči branilac Norman Sepenuk je rekao da je Ojdanić "nepravedno optužen" i tražio od Pretresnog veća da ga oslobodi po svim tačkama optužnice koja njega i još petoricu bivših srpskih zvaničnika tereti za progone, deportacije, prisilna premeštanja i ubistva albanskih civila 1999. godine.

Branilac je naglasio da se "ne može zamisliti časnije ponašanje" jednog vojnika u vreme ratnog stanja od onog kakvo je pokazao Ojdanić. Izdavao je, kaže, naređenja i delio brošure vojnicima u kojima se nalaže poštovanje međunarodnog humanitarnog prava, zabranio delovanje paravojnih jedinica na Kosovu i tražio istragu kad god je imao bilo kakve indicije da se čine zločini. Podsećajući na Ojdanićeve reči pre početka NATO intervencije da je "ratna opcija najbolji put da se izgubi Kosovo", branilac Sepenuk je rekao da se njegov klijent nadao da će političari kosovsku krizu rešiti mirnim putem, ali je bio uvučen u rat koji nije želeo.

Krivica bivšeg komandanta Treće armije VJ na Kosovu, generala Nebojše Pavkovića, "ni izbliza nije dokazana", tvrdi njegov branilac Džon Akerman/John Ackerman i traži da bude oslobođen svih optužbi. Naveo je da je njegov klijent tokom rata radio ono što i svaki dobar vojnik – poštovao naređenja i pridržavao se zakona. Tvrdnju tužioca da Pavković nije učinio ništa da spreči zločine nad kosovskim Albancima odbrana negira navodom da je optuženi general 1999. godine izdao 27 naređenja u kojima od svojih potčinjenih zahteva poštovanje međunarodnog ratnog prava. "Da li tužilac smatra da je trebalo da izda 28 ili 30 takvih naređenja", retorički je upitao branilac.

Tezu optužbe da su 1999. godine počinjeni "masovni zločini" nad kosovskim Albancima, Pavkovićeva odbrana smatra "preuveličanom" i kaže da bi se to moglo reći za ono što se dogodilo u Ruandi i Srebrenici, ali ne i na Kosovu. Tvrdi da su zločini neizbežna pojava u svakom ratu ali da to ne znači da su komandanti odgovorni za svaki izolovani incident u kojem učestvuju njegovi vojnici.

Iznošenje završnih reči pred kraj današnjeg zasedanja je počela odbrana generala Vladimira Lazarevića. On, inače, juče i danas nije prisustvovao zasedanjima, jer se, kako je saopštio njegov branilac nalazi u pritvorskoj bolnici. Nije rečeno kakve zdravstvene probleme optuženi ima i neizvesno je hoće li se u sudnici pojaviti u ponedeljak kada bi njegova odbrana trebalo da okonča završnu reč.