HAG/DEN HAAG | 11.08.2012.

ODBRANA: "GOTOVINA NE MOŽE BITI OSUĐEN PO ALTERNATIVNIM OBLICIMA ODGOVORNOSTI"

Branioci hrvatskog generala smatraju da Žalbeno veće nema pravo da se bavi razmatranjem komandne odgovornosti njihovog klijenta, budući da tužilac tako nešto nije zahtevao u svom žalbenom podnesku

Osvrćući se na raniji nalog Žalbenog veća u kojem je od tužioca traženo da se izjasni treba li hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača u drugostepenom postupku osuditi po komandnoj odgovornosti ukoliko budu oslobođeni za artiljerijski napad na krajinske gradove i učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, branioci prvooptuženog su se oglasili tvrdnjom da Žalbeno veće za takvu odluku nije nadležno. Gotovina i Markač su, podsetimo, prvostepenom presudom osuđeni na 24 i 18 godina zatvora zbog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem proterivanja srpskih civila iz Krajine za vreme i nakon operacije "Oluja" u leto 1995. godine.

Gotovinina odbrana smatra da bi on u žalbenom postupku mogao biti osuđen po komandnoj odgovornosti ili nekom drugom alternativnom obliku odgovornosti samo u slučaju da je tužilac tako nešto zahtevao u svom žalbenom podnesku. Budući da to nije slučaj, branioci tvrde da Žalbeno veće ne može samo od sebe da inicira i donese takvu odluku. U prilog svojoj tvrdnji, dostavili su primere iz sudske prakse međunarodnih sudova, izvode iz statuta i pravilnika Tribunala, kao i izvesne teorijske navode u kojima se navodi da je Žalbeno veće ograničeno da se bavi samo onim pitanjima koja su u žalbenom postupku pokrenule strane.

Odbrana smatra da bi upuštanje Žalbenog veća u razmatranje alternativnih oblika odgovornosti generala Gotovine bilo protivno interesima pravde i pravu optuženog na fer suđenje.

Inače, tužiocu je juče istekao rok za dostavljanje odgovora na nalog veća da se izjasni o mogućnosti da se Gotovina i Markač osude po komandnoj odgovornosti u slučaju da budu oslobođeni za artiljerijski napad i učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu. Takav podnesak, ako je dostavljen Žalbenom veću, još nije javno obelodanjen.

General Ante Gotovina je u avgustu 1995. godine kao zapovednik Zbornog područja Split komandovao operacijom "Oluja", dok je tadašnji zapovednik specijalne policije Mladen Markač bio zadužen za liniju napada prema Gračacu i Donjem Lapcu.