HAG/DEN HAAG | 27.09.2016.

ODBIJEN ZAHTEV ZA PREISPITIVANJE ODLUKE O KRAJU MLADIĆEVOG DOKAZNOG POSTUPKA

Pretresno veće nastavlja da raščišćava teren za okončanje suđenja bivšem komandantu Glavnog štaba VRS, optuženom za genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Nakon što je prethodnih dana odbilo zahteve odbrane za diskvalifikaciju sudija, obustavu postupka ili njegovo proglašavanje ništavnim, Pretresno veće sudije Orija/Orie je danas odbacilo i podnesak kojim je Mladićeva odbrana tražila preispitivanje odluke o okončanju dokaznog postupka odbrane. Odbačen je, takođe, i alternativni zahtev za izdavanje dozvole za ulaganje žalbe na odluku veća o kraju izvođenja dokaza odbrane.

U obrazloženju odluke se navodi da odbrana nije pokazala da je Pretresno veće počinilo "jasnu grešku u rasuđivanju koja bi opravdala preispitivanje odluke". Dozvola za ulaganje žalbe je odbijena pošto odbrana, kako se navodi, nije pokazala na koji bi način odluka o zatvaranju dokaznog postupka mogla da u značajnoj utiče na pravičnost i ekspeditivnost postupka ili na ishod suđenja.

Današnjom odlukom Pretresno veće je nastavilo da raščišćeva teren za privođenje kraju suđenja bivšem komandantu Glavnog štaba VRS, optuženom za genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

U razmatranju su još dva podneska odbrane: jednim se traži garancija pravičnog suđenja a drugim svedočenje bivšeg člana ratnog predsedništva Srebrenice Hakije Meholjića ili uvođenje u dokaze njegovih javnih izjava o tome da je vlada u Sarajevu 1995. godine svesno žrtvovala Srebrenicu, kako bi iznudila intervenciju NATO. Očekuje se da će se Pretresno veće uskoro izjasniti i o ta dva podbneska.

Završne reči na suđenju Ratku Mladiću održaće se od 5. do 15. decembra ove godine,