HAG/DEN HAAG | 16.11.2011.

ODBIJEN GOTOVININ ZAHTEV ZA OBAVEZUJUĆI NALOG SRBIJI

Žalbeno veće zaključilo da je tokom prvostepenog postupka već izvedeno dovoljno dokaza o razlozima za odlazak Srba iz Krajine i da Gotovinina odbrana nije pokazala da bi dodatni dokumenti koje traži od Republike Srbije mogli "odlučno uticati" na zaključke Pretresnog veća

Žalbeno veće sudije Teodora/Theodor Merona odbacilo je danas zahtev hrvatskog generala Ante Gotovine da se Republici Srbiji izda nalog za dostavljanje dokumentacije za koju odbrana smatra da joj može biti od pomoći u žalbenom postupku. Radi se o izveštajima pripadnika 40. kadrovskog centra Vojske Jugoslavije, koji su činili oficiri angažovani u vojsci krajinskih Srba, o događajima iz perioda operacije "Oluja". Na osnovu uvida u nedavno obelodanjene zapisnike Vrhovnog saveta odbrane SR Jugoslavije, branioci su zaključili da izveštaji postoje i da sadrže informacije koje bi mogle biti od pomoći za dokazivanje teze da krajinski Srbi nisu napustili svoje kuće iz straha od granatiranja i napada Hrvatske vojske, već zato što su kninske vlasti naredile njihovu evakuaciju.

U obrazloženju odluke se podseća da izdavanje naloga suverenim državama za dostavljanje dokumenata "nije nešto za čim Tribunal olako poseže" i da žalbeni postupak ne predstavlja novo suđenje na kojem se mogu ispravljati "greške i previdi" strana iz prvostepenog postupka. Navodi se i da je Gotovinina odbrana navela "vrlo ograničeno obrazloženje" koje bi opravdalo izdavanje obavezujućeg naloga.

U odluci se, takođe, podseća da se u Gotovininom zahtevu navodi da bi traženi dokumenti "mogli potkrepiti ili podržati" već postojeće dokaze koje odbrana poseduje. Žalbeno veće navodi da su tokom suđenja prezentovani opsežni dokazi u vezi sa razlozima za odlazak Srba iz Krajine, uključujući iskaze oficira krajinske vojske i njihove vojne izveštaje, zatim, svedočenja žrtava, kao i dokaze o sastancima Vrhovnog saveta odbrane SR Jugoslavije. Pod tim okolnostima, žalbene sudije se nisu uverile da će traženi dokumenti "odlučno uticati" na zaključke Pretresnog veća. Zaključeno je da Gotovinina odbrana nije pokazala "vanredne uslove" koji bi opravdali intervenciju Žalbenog veća.

Podsetimo, generali Ante Gotovina i Mladen Markač osuđeni su na 24 odnosno 18 godina zatvora zbog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu na čelu sa predsednikom Tuđmanom a sa ciljem nasilnog i trajnog proterivanja srpskog civilnog stanovništva iz Krajine za vreme i nakon operacije "Oluja" u leto 1995. godine. Istom presudom general Ivan Čermak je oslobođen svih optužbi. Na presudu su se žalile odbrane Gotovine i Markača, ali ne i tužilac.