HAG/DEN HAAG | 05.10.2010.

ODBAČEN PRLIĆEV ZAHTJEV ZA IZUZEĆE SUDIJE PRANDLERA

Odlukom predsjednika Tribunala Patrika Robinsona zahtjev odbrane Jadranka Prlića za diskvalifikaciju mađarskog sudije Arpada Prandlera odbačen kao "neosnovan"

Predsjednik Tribunala Patrik/Patrick Robinson odbacio je kao "neosnovan" zahtjev odbrane Jadranka Prlića da se sudija Arpad Prandler izuzme iz daljeg toka postupka protiv šestorice bivših čelnika Herceg Bosne. Zahtjev kojem se u međuvremenu pridružila i odbrana Slobodana Praljka, po mišljenju predsjednika suda, nije potkrijepljen bilo kakvim dokazima navodne pristrasnosti mađarskog sudije

Prlićeva odbrana je, podsjetimo, ustvrdila da pristrasnost sudije Prandlera proizlazi iz njegovog poznanstva za nekadašnjim savjetnikom UN za civilna pitanja Viktorom Andrejevim, kao i njegovog "kategoričkog odbijanja" da odbrani objasni prirodu tog poznanstva.

Odbrana bivšeg premijera Herceg Bosne je na osnovu uvida u Mladićeve dnevnike zaključila da je Andrejev tokom rata prenosio povjerljive informacije Srbima i tako "uticao na dešavanja na terenu i tok pregovora". A to, po mišljenju odbrane "dovodi u pitanje tačnost i pouzdanost" dokumenata UNPROFOR usvojenih u dokaze optužbe, kao i kredibilitet pojedinih međunarodnih svjedoka.

Zahtjevi za izuzeće sudije Prandlera su upućeni na razmatranje korejskom sudiji O-Gon Kvonu/Kwon koji predsjedava Sudskim vijećem III iz kojeg su izabrane sudije koje vode predmet bivših lidera bosanskih Hrvata. Naime, po, tribunalovim Pravilima o postupku i dokazima, zahtjevi za izuzeće sudija se upućuju predsjedavajućem sudiji jednog od tri stalna sudska vijeća, koji zatim sa tim zahtjevom upoznaje predsjednika Tribunala, nakon čega se poduzimaju dalji koraci.

U izvještaju sudije Kvona se, između ostalog, navodi da je sudija Prandler upoznao Andrejeva dok je radio u Ujedinjenim nacijama u Nju Jorku/New York u drugoj polovini osamdesetih godina. Njih dvojica su radili u različitim odjelima, nikada nisu učestvovali u istim projektima, niti su uspostavili bilo kakav lični odnos. Osim toga, sudija Prandler od odlaska iz UN u oktobru 1990. godine s Andrejevim nije ostvario nikakav kontakt, a do suđenja bivšim čelnicima Herceg Bosne nije znao da je Andrejev bio posmatrač UN u BiH.