HAG/DEN HAAG | 07.09.2011.

OBNOVLJEN ZAHTEV GOTOVININE ODBRANE ZA POMOĆ SRBIJE

Odbrana hrvatskog generala po drugi put od Žalbenog veća zahteva da Republici Srbiji izda nalog za dostavljanje dokumentacije koja bi navodno mogla biti od pomoći Anti Gotovini u pokušaju da obori prvostepenu presudu

Branioci Ante Gotovine obnovili su danas zahtev Žalbenom veću da Republici Srbiji izda nalog za dostavljanje dokumenata za koje smatraju da bi mogli biti od pomoći optuženom u žalbenom postupku. Radi se o izveštajima pripadnika 40. kadrovskog centra Vojske Jugoslavije, koji su činili oficiri angažovani u vojsci krajinskih Srba, o događajima iz perioda operacije "Oluja". Branioci veruju da izveštaji postoje i da sadrže informacije koje bi mogle biti od pomoći za dokazivanje teze da krajinski Srbi nisu napustili svoje kuće iz straha od granatiranja od strane Hrvatske vojske, već zato što su kninske vlasti naredile njihovu evakuaciju.

Gotovinini branioci su se sa zahtevom za dostavljanje dokumenata obratili srpskim vlastima 15. juna ove godine i, budući da u naredih nedelju dana nisu dobili nikakav odgovor, uputili su zahtev Žalbenom veću za izdavanje obavezujucheg naloga Srbiji da odbrani dostavi trazzene dokumente. U tadassnjem podnesku su naveli da se iz zapisnika Vrhovnog saveta odbrane SR Jugoslavije iz avgusta 1995. godine može videti da su svi oficiri 40. kadrovskog centra, uključujući i komandanta, imali obavezu da načelniku Generalštaba VJ Momčilu Perišiću dostave "izjave o događajima u zoni odgovornosti svojih jedinica tokom hrvatske agresije na RSK". Te izjave, po odbrani, "verovatno bi mogle" da sadrže informacije o odlasku Srba iz Krajine koje idu u prilog osuđenom generalu. Tačan popis dokumenata, ili makar indicije o njihovom postojanju, branioci su dostavili u poverljivom dodatku.

Žalbeno veće je, međutim, 19. jula odbacilo zahtev branilaca, navodeći da Srbiji "nije dato dovoljno vremena da odgovori na zahtev odbrane" i da se "još uvek ne može reći da srpske vlasti odbijaju da odgovore na zahtev" Odbrana je ekspresno, istog dana, uputila pismo Rasimu Ljajiću, predsedniku Nacionalnog saveta za saradnju sa Međunarodnim sudom u Hagu, u kojem se još jednom zahteva dostavljanje dokumenata. Pošto do sada iz Srbije nije stigao nikakav odgovor, odbrana se odlučila da obnovi zahtev Žalbenom veću.

U današnjem podnesku se trazzi da Žalbeno veće naloži Srbiji dostavljanje tih dokumenata"bez odlaganja", a najkasnije do 30. septembra. Branioci smatraju da sudije takvu odluku treba da donesu "bez prethodnog davanja prilike Srbiji da bude saslušana".

Podsetimo, generali Ante Gotovina i Mladen Markač osuđeni su na 24 odnosno 18 godina zatvora zbog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu na čelu sa predsednikom Hrvatske Tuđmanom a sa ciljem nasilnog i trajnog proterivanja srpskog civilnog stanovništva iz Krajine za vreme i nakon operacije "Oluja" u leto 1995. godine. Istom presudom general Ivan Čermak je oslobođen svih optužbi. Na presudu su se žalile odbrane Gotovine i Markača, ali ne i tužilac.