HAG/DEN HAAG | 31.01.2016.
Sljedeće sedmice u Tribunalu

O “RJEŠAVANJU” PROBLEMA ZAKOPANIH LEŠEVA U TOMAŠICI

Na suđenju Ratku Mladiću očekuje se iskaz Mileta Matijevića, bivšeg pripadnika banjalučkog SUP koji je prisustvovao sastanku na kojem je Simo Drljača tražio pomoć Vojske Republike Sprske da ukloni “oko pet hiljada muslimanskih leševa” zakopanih u rudniku Tomašica, kod Prijedora. Osim njega, unakrsno će biti ispitan Dušan Pavlović koji je za odbranu analizirao gubitke Armije BiH tokom proboja iz Srebrenice u ljeto 1995. godine

Nakon “produžene” zimske sudske pauze suđenje bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću biće nastavljeno u ponedjeljak, 1. februara. Na početku radne sedmice očekuje se nastavak iskaza Dušana Pavlovića, bivšeg šefa Sektora za identifikaziju i ekshumaciju u Institutu za nestale osobe Bosne i Hercegovine i aktuelnog stručnog saradnika za ekshumacije u Centru za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih osoba Republike Srpske.

Pavlović je, podsjetimo, na poziv Mladićeve odbrane pripremio izvještaj o gubicima 28. Divizije Armije BiH tokom proboja iz Srebrenice u ljeto 1995. godine. U glavnom iskazu datom u decembru prošle godine svjedočio je da je tokom proboja kroz šume u borbama sa pripadnicima VRS poginulo “na hiljade” Srebreničana koji su potom, po naređenju Drinskog korpusa, prilikom “asanacije terena” sahranjeni u masovne grobnice. Pavovićev iskaz će se nastaviti unakrsnim ispitivanjem od strane tužioca.

Nakon Pavlovića odbrana će na klupu za svjedoke pozvati Mileta Matijevića, bivšeg pripadnika banjalučkog SUP. Matijević je posebno zanimljiv svjedok s obzirom da je jedan od učesnika sastanka na kojem je bivši šef prijedorske policije Simo Drljača u maju 1993. godine zatražio pomoć VRS da ukloni leševe zakopane u rudniku Tomašica. Matijević je prvi od učesnika tog sastanka koji je će svjedočiti pred Tribunalom.

Drljačin zahtjev za pomoć se spominje i u Mladićevim ratnim bilješkama o čemu je do sada u nekoliko navrata bilo riječi na tribunalovim suđenjima. U unosu od 27, maja 1993. godine Mladić navodi da ga je pukovnik Bogojević obavijestio da je Drljača na sastanku kojem je prisustvovao i Matijević zatražio pomoć vojske da ukloni “oko pet hiljada muslimanskih leševa” zakopanih u rudniku Tomašica. “Drljača došao da to utrapi nama, a oni bi da se toga riješe (spaljivanjem, mlevenjem ili na neki drugi način)”, obavijestio je Bogojević Mladića. Svoj stav prema Drljačinom zahtjevu Mladić je u dnevniku sažeo u jednoj rečenici: “Kako ste ih pobili, tako ih se i rešite”.

Antrfile