HAG/DEN HAAG | 23.11.2010.

NOVI TERMINI ZAVRŠNIH RIJEČI NA SUĐENJU ZA HERCEG BOSNU

Završne riječi na suđenju bivšim liderima Herceg Bosne Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću najnovijom odlukom Pretresnog vijeća zakazane za 31. januar naredne godine

Izlaganje završnih riječi u predmetu bivših lidera bosanskih Hrvata koje je prethodno bilo zakazano za 17. januar je najnovijom odlukom Pretresnog vijeća odloženo za dvije sedmice i počeće 31. januara 2011. godine. Odlaganje su tražili branioci šestorice optuženih.

Tužilaštvo će za iznošenje završnih argumenata imati na raspolaganju 15 sati, dok će branioci Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića imati svaki po pet sati, što je po jedan sat više u odnosu na raniju odluku. Vijeću će se - u okviru vremena koje im je dodijeljeno – moći obratiti i optuženi, u trajanju do 30 minuta.

Rok za podnošenje završnih podnesaka je također produžen za dvije sedmice. Stranama je naloženo da to učine najkasnije do 4. januara 2011. godine: optužba na najviše 400, a svaka od odbrana na po maksimalno 200 stranica. Uz to, strane će moći da prilože i anekse: optužba na najviše 200 a odbrane šestorice optuženih na po 50 stranica.

Tužilaštvo je, inače, tražilo da završni podnesak napiše na čak 1.900 strana, ne računajući anekse. Vijeće je taj zahtjev odbacilo i najprije odobrilo maksimalno 300, da bi najnovijom odlukom dozvolilo dodatnih 100 strana.

Izlaganje završnih argumenata u najdužem tribunalovom postupku zakazano je nakon više od 450 dana suđenja koje je počelo 26. aprila 2006. godine. Ukupno je saslušano 208 svjedoka, od kojih je 145 pozvalo tužilaštvo, a 63 odbrane šestorice optuženih.

Bivši lideri bosanskih Hrvata se terete za zločine nad muslimanskim civilima u srednjoj Bosni i zapadnoj Hercegovini počinjene tokom 1993. i 1994. godine u okviru udruženog zločinačkog poduhvata na čelu sa tadašnjim predsjednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom.