05.04.2019.

NOVI INTERAKTIVNI NARATIV NA NOVOM PORTALU SENSE CENTRA

Interaktivni narativ “Ahmići: 48 sati pepela i krvi” biće od 16. aprila 2019. dostupan na novom portalu SENSE Centra za tranzicijsku pravdu.

SENSE Centar za tranzicijsku pravdu predstaviće u utorak 16. aprila 2019. svoj novi interaktivni narativ “Ahmići: 48 sati pepela i krvi”, posvećen tribunalovoj istrazi, rekonstrukciji i procesuiranju zločina počinjenih u Lašvanskoj dolini u aprilu 1993. godine.Narativ će, prvo, 16. aprila u 14 sati biti promovisan u Osnovnoj školi u Ahmićima, a potom iste večeri, u 19 sati, u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Istog dana, narativ će biti postavljen i na novu internet stranicu SENSE Centra, kako bi činjenice o zločinima u Ahmićima i drugim selima Lašvanske doline - utvrđene van razumne sumnje na brojnim suđenjima pred Tribunalom - bile sačuvane od zaborava i postale široko i trajno dostupne.

Osim izveštaja o dosadašnjim i budućim aktivnostima Centra, novi portal će sadržati i kompletnu arhivu izveštaja agencije SENSE sa haških suđenja, kao i celokupnu audio vizuelnu produkciju, uključujući 722 emisije “TV Tribunala” i sedam dokumentarnih filmova,

Nakon Ahmića i Sarajeva, narativ “Ahmići: 48 sati pepela i krvi” – praćen izložbom fotografija Gilesa Penfounda, koji je u aprilu 1993. bio fotograf Britanskog bataljona UNPROFOR u Srednjoj Bosni – bićepredstavljen i u Puli, Beogradu, Zagebu i drugim mestima.