HAG/DEN HAAG | 20.07.2010.

NOVA OPSEŽNA PRETRAGA ARHIVA EU BEZ REZULTATA

Savet EU dostavio novo pismo Tribunalu u kojem se navodi da je do sada Gotovininoj odbrani dostavljeno više od 10 izveštaja Kninskog regionalnog centra Evropske posmatračke misije iz avgusta 1995. godine, ali da nema pouzdanih pokazatelja da je dnevnik kninskih posmatrača u to vreme uopšte sačinjen, kako to tvrde branioci

Generalni sekretar Saveta EU Pjer de Boasje/Pierre de Boissieu dostavio je sudu najnovije informacije o opsežnoj pretrazi evropskih arhiva sa ciljem pronalaženja dnevnika Kninskog regionalnog centra evropskih posmatrača, za koji odbrana generala Ante Gotovine tvrdi da je sačinjen u avgustu 1995. godine. Boasje u pismu navodi da je poslednja pretraga obavljena od 23. do 25. juna ove godine i podseća da je od aprila 2009. godine do danas pregledano više od 200.000 dokumenata, ali sporni dnevnik nije lociran.

U pismu se navodi da je do sada odbrani dostavljeno više od 10 izveštaja sačinjenih u predmetno vreme u Kninskom regionalnom centru, ali da nema pouzdanih pokazatelja da je dnevnik posmatrača iz Knina uopšte sačinjen, niti da je prosleđen u evropski arhiv nakon okončanja misije u Hrvatskoj. Pored toga, Boasje kaže da, suprotno tvrdnjama Gotovinine odbrane, nema dokaza o tome da je svaki regionalni centar evropskih posmatrača u Hrvatskoj vodio detaljan dnevnik "iz sata u sat". Savet EU upućuje sudije da se, ukoliko to smatraju neophodnim, u potrazi za nedostajućim dokumentom obrate državama članicama EU i od njih zatraže da pretraže svoje nacionalne arhive.

Boasjeovo najnovije pismo upućeno je sudiji Patriku/Patrick Robinsonu, predsedavajućem Žalbenog veća kojem su se Gotovinini branioci obratili sa zahtevom za poništavanje odluke Pretresnog veća iz juna ove godine. Tom odlukom je odbijen zahtev odbrane da se Savetu EU naloži istraga "lanca čuvanja" spornog dokumenta, iako je Boasje neposredno pre toga dostavio detaljan izveštaj o naporima uloženim u pretragu i pronalaženje dnevnika.

Generali Ante Gotovina, Ivan Čermak i Mladen Markač se terete za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem trajnog uklanjanja srpskih civila iz oslobođenog područja Krajine u leto 1995. godine. Taj cilj je, navodi se u optužnici, ostvarivan "silom, zastrašivanjem, progonima, prisilnim premeštanjima, deportacijama, pljačkom i uništavanjem imovine" srpskih civila, a moglo se pretpostaviti da su ubistva i dela nehumanog i okrutnog postupanja "moguća posledica sprovođenja cilja udruženog zločinačkog poduhvata" na čijem je čelu bio tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman.

Suđenje je, podsetimo, počelo 11. marta 2008. godine i za 303 radna dana tokom više od dve godine saslušano je ukupno 145 svedoka. Završne reči strana biće održane od 30. avgusta do 2. septembra pred Pretresnim većem holandskog sudije Orija/Orie.