VAŠINGTON/WASHINGTON | 02.08.2000.

NJUJORŠKO SUĐENJE (U ODSUSTVU) RADOVANU KARADŽIĆU

Potresno svedočenje žena izbeglih iz Bosne i Hercegovine

Pred federalnim sudom u Njujorku/New York počelo je izvođenje dokaznog postupka po privatnoj tužbi protiv Radovana Karadžića, bivšeg vođe bosanskih Srba. Tužbu protiv Karadžića podiglo je 10 državljanki Bosne i Hercegovine - izbeglih proteklih godina u SAD - koje traže finansijsko obeštećenje za silovanja, pretrpljeni fizički i psihički bol, kao i ostale zločine izvršene od strane pripadnika oružanih snaga bosanskih Srba.

Posle iskaza tužilja i uvida u raspoloživi dokazni materijal, njujorški sud odlučiće o odgovornosti Radovana Karadžića, kome se sudi na osnovu jednog američkog zakona iz 1779. godine, po kome je omogućeno strancima da za ovu vrstu prekršaja pokrenu pred američkim sudom postupak protiv stranih državljana. Prema izjavi federalnog sudije iz Njujorka Pitera Lajzara/Peter Leisure, u prethodnom postupku utvrđena je već 'komandna odgovornost" Radovana Karadžića za zločine izvršene tokom rata u BiH, a u tekućoj fazi suđenja saslušaće se izjave predstavnika oštećene strane.

Bivšem vođi bosanskih Srba sudi se u odsustvu, sa službenim braniocem kojeg je odredio sud. Radovan Karadžić, kao što je poznato, nalazi se u bekstvu već četiri godine, otkako je protiv njega podignuta optužnica pred Međunarodnim tribunalom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji za zločine koje su počinile oružane snage bosanskih Srba tokom rata u BiH.

U izjavi za SENSE, predstavnik odeljenja za štampu Stejt departmenta/State Department izrazio je uverenje da će tekući sudski proces u Njujorku - uključujući potresna svedočenja tužilja - predstavljati "dragocen doprinos tužilaštvu u Hagu", kad jednog dana, bude počelo suđenje Radovanu Karadžiću pred Međunarodnim tribunalom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.

Slobodan Pavlović