HAG/DEN HAAG | 28.06.2015.
Sljedeće sedmice u Tribunalu

NALAZI EKSPERATA O TOMAŠICI

Iskazima forenzičkih, balističkih i demografskih eksperata tužilaštvo na suđenju Ratku Mladiću nastavlja izvođenje dokaza o nalazima iz ekshumacije masovne grobnice u Tomašici, kraj Prijedora

Tužilaštvo u predmetu bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića nastavlja izvođenje dokaza o masovnoj grobnici Tomašica, kod Prijedora. Iskazima eksperata koji su analizirali dokaze pronađene u toj grobnici optužba ukazuje na organizovanu, sistematsku i masovnu prirodu ubistava počinjenih u Prijedoru 1992. godine.

Prvi na listi tužiočevih svjedoka za sljedeću sedmicu je Tomas/Thomas Parsons, direktor sudsko-medicinskog odjeljenja Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP) koji će iznijeti podatke o identifikaciji ekshumiranih tijela. Pronađeni leševi povezuju se sa zločinima počinjenim na više lokacija u prijedorskoj opštini: mjestima Kozarac, Hambarine, Brdo, Bišćani i okolni zaseoci, kao i sa likvidacijama zatočenika logora Keraterm i Omarska.

Nakon Parsonovog iskaza na klupu za svjedoke će se vratiti balistički ekspert iz Bosne i Hercegovine Bruno Franjić čije je svjedočenje počelo krajem protekle sedmice. On je analizirao čahure i zrna pronađene prilikom ekshumacije grobnice u Tomašici, kao i tokom obdukcije ubijenih u Centru za obdukciju i identifikaciju "Šejkovača" u Sanskom Mostu.

U nastavku dokaznog postupka sljedeće sedmice biće ispitano još troje eksperata: forenzički patolog Džon Klark/John Clark iz Velike Britanije je pripremio izvještaj o uzroku smrti ubijenih osoba, vještak za biologiju Elmira Karahasanović koja je analizirala predmete pronađene u masovnoj grobnici i demografski ekspert Eva Tabo/Ewa Tabeau.

Prijedor je jedna od šest opština u Bosni i Hercegovini u kojima je, po optužnici protiv Mladića, 1992. godine progon nesrpskog stanovništva dosegao razmjere genocida.