HAG/DEN HAAG | 02.06.2011.

MLADIĆU DODELJEN PRIVREMENI BRANILAC

Beogradski advokat Aleksandar Aleksić danas imenovan za privremenog branioca Ratka Mladića za potrebe sutrašnjeg prvog pojavljivanja optuženog pred Tribunalom i izjašnjavanja o navodima optužnice

Na sutrašnjem prvom pojavljivanju u sudnici Tribunala i izjašnjavanju o navodima optužnice Ratko Mladić će moći da se osloni na pravnu pomoć beogradskog advokata Aleksandra Aleksića. On je danas imenovan za Mladićevog privremenog advokata i na toj dužnosti će ostati dok optuženi ne imenuje svoj stalni tim branilaca.

Aleksandar Aleksić je zajedno sa američkim advokatom Džonom Akermanom/John Ackerman pred Tribunalom već zastupao jednog generala - bivšeg komandanta Treće armije VJ Nebojšu Pavkovića, koji je prvostepenom presudom osuđen na 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima 1999. godine. Uprkos visokoj kazni, Pavković je odlučio da zadrži isti tim branilaca i u žalbenom postupku, a Aleksić je trenutno angažovan i u timu odbrane bivšeg načelnika policije banjalučke regije Stojana Župljanina, optuženog za zločine policije u bosanskoj Krajini.

U odluci koju je potpisao zamenik sekretara Tribunala Ken Roberts se navodi da je Mladić obavešten da se radi o privremenom imenovanju i da ima pravo da angažuje druge branioce za potrebe nastavka procesa koji se protiv njega vodi za dvostruki genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja počinjene u Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995. godine.

Podsetimo, Mladićevo prvo pojavljivanje zakazano je za sutra u 10 časova u sudnici broj jedan i o krivici po svakoj od 11 tačaka optužnice će se izjasniti pred većem u kojem su sudije Alfons Ori/Alphons Orie, Kristof Fluge/Christoph Flugge i Bakone Moloto.