09.12.2016.

MLADIĆEVA ODBRANA: OPTUŽBA NIJE ISPUNILA TERET DOKAZIVANJA

Prvog dana završne reči odbrane Ratka Mladića, branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić tvrdili da optužba nije ispunila teret dokazivanja "van razumne sumnje" i da optuženog treba osloboditi po svim tačkama optužnice.

Tužilaštvo je u predmetu Ratka Mladića "iskrivilo i pogrešno predstavilo činjenice", a Pretresno veće je sprečilo odbranu da izvede svedoke koji bi to jasno pokazali, što je greška koju je moguće ispraviti jedino oslobađajućom presudom - rekao je prvog dana iznošenja završnih argumenata vođe tima odbrane Branko Lukić.

Tribunal se trudi da individualizuje odgovornost za zločine za koje sudi, kako ona ne bi ostala kolektivna, na čitavim etničkim ili verskim zajednicama. Međutim, u protekle dve decenije često se dešavalo da optuženi - narocito oni na koji su bili na višim položajima - nastoje da sopstvenu odgovornost "podele" sa svojim narodom.

Upravo to se danas dogodilo u slučaju Ratka Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba VRS, optuženog za genocid, ratne i zločine protiv čovečnosti počinjene tokom rata u BiH.

Mladić je, rekao je njegov branilac, "kriv zato što je Srbin i zato što je pokušao da brani svoju zemlju i svoj narod u ratu koji su poveli drugi". U tom ratu vojska koju je vodio optuženi "nije delovala u vakuumu, pored nevinih Musliman i Hrvata", već se sučeljavala sa brojnim neprijateljima: Patriotskom ligom, Zelenim beretkama, Armijom BiH, Hrvatskim vijećem obrane, Hrvatskom Vojskom, Unoproforom i NATO-m.

Za rat je, po odbrani, odgovoran Alija Izetbegović kojeg Mladićev branilac opisuje kao "preteču ISIS-a". Njegov je cilj, navodi branilac, bio uspostavljanje ujedinjene islamske države koja bi obuhvatala Bosnu i Hercegovinu, Kosovo i Sandžak. Prikazani su kratki video inserti o formiranju jedinice "El Džihad", Izetbegovićevom obilasku počasnog stroja mudžahedina, kao i o odrubljivanju glava zarobljenim Srbima. "ISIS se danas ponaša po istom modelu" - zaključio je branilac.

Odbrana, rekao je Lukić, ne poriče da su se desili "nesretni situacioni zločini, ali se oni ne mogu povezivati sa Ratkom Mladićem", a i nisu se uvek dogodili na način kako je navedeno u optužnici. Mladić se, dodao je branilac, "okrivljuje za zločine druge strane - Alije Izetbegovića - uključujući granatiranje Sarajeva kao što su Širokača, Markale itd." Zločine su, po braniocu, "svojevoljno činili odmetnici iz VRS" ili pripadnici policije i paravojske koji nisu bili u Mladićevoj nadležnosti i za koje on ne može da snosi odgovornost.

Prvog dana završnih argumenata odbrane branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić su u najopštijim crtama negirali optužbe za etniučko čišćenje i genocid u opštinama, terorisanje Sarajeva, uzimanje osoblja UN za taoce i prinudno preseljenje žena i dece i ubistvo više od 7000 muškaraca i dečaka. Svim tim optužbama branioci će se detaljnije baviti sledeće sedmice. Ivetić je danas, pored ostalog, ukazivao da tužilaštvo nije ispunilo obavezu da Mladićevu odgovornost dokaže izvan razumne sumnje, već je pokušalo da teret dokazivanja prebaci na odbranu. Optužba, po Ivetiću, nije dokazala ni jedan od četiri udruzena zločinačka poduhvata za koje se Mladić tereti, što znači da ne samo on, već ni Karadžić i ostali u optužnici navedeni saučesnici nisu krivi, te ih sve treba osloboditi.

Završna reč odbrane nastaviće se u ponedeljak i utorak sledeće sedmice.