HAG/DEN HAAG | 10.11.2011.

MLADIĆEV OPRAVDANI IZOSTANAK IZ SUDNICE

Izjašnjavanje Ratka Mladića o dopunjenoj optužnici odloženo do daljeg pošto se optuženi zbog zdravstvenih problema nije danas pojavio u sudnici. U odsustvu optuženog održana konferencija o stanju u postupku na kojoj je razmotren tok priprema za suđenje

Ratko Mladić se iz zdravstvenih razloga danas nije pojavio u sudnici gde je trebalo da se izjasni o dopunjenoj optužnici koja ga tereti za genocid i druge zločine počinjene u BiH od 1992. do 1995. godine. Veće je nedavno odobrilo zahtev tužilaštva da se optužnica dopuni incidentom u selu Bišina od 23. jula 1995. godine u kojem je ubijeno 39 Bošnjaka. Umesto izjašnjavanja, u odsustvu optuženog koji se pismeno odrekao prava da prisustvuje raspravi, održana je konferencija o stanju u predraspravnom postupku na kojoj je razmotren tok priprema za suđenje.

Tokom statusne konferencije sudija Ori je podsetio strane na rokove za dostavljanje podnesaka o presuđenim i usaglašenim činjenicama, kao i predloga za moguća sažimanja optužnice protiv bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS). Tužilaštvu je postavljen rok do 18. novembra da dostavi svoj predlog za sažimanje optužnice a odbrani da na taj predlog odgovori do 25. novembra ove godine.

Na pitanje zdravlja odsutnog Mladića sudija Alfons Ori/Alphos Orie se osvrnuo pred kraj jednosatnog zasedanja, obaveštavajući strane da Veće razmatra izdavanje naloga Sekretarijatu suda za dostavljanje detaljnog izveštaja o Mladićevom zdravstvenom stanju, budući da je optuženi juče odobrio da se sudijama obelodani celokupna medicinska dokumentacija sa istorijom bolesti.

Mladićev branilac Branko Lukić takođe nije saopštio detalje o stanju zdravlja svog branjenika, povinujući se stavu Veća koje, po rečima predsedavajućeg, "nije sklono da o pitanju zdravlja raspravlja na javnoj sednici". Sudija Ori je takođe sugerisao da "ne treba ulaziti u tumačenje trenutno raspoloživih podataka o zdravlju optuženog".

Na raspolaganju javnosti bili su jedino podaci koje je saopštila tribunalova predstavnica za medije, Nerma Jelačić, prema kojima je lekar u Pritvorskoj jedinici nakon pregleda Mladića potvrdio da optuženi nije u stanju da se pojavi u sudnici. Ona je podsetila da je Mladić zbog upale pluća boravio neko vreme u bolnici ali da je oporavak nastavio u Pritvorskoj jedinici, te da mu Holandija kao zemlja domaćin pruža najbolju moguću medicinsku negu.

Sledeća konferencija o stanju u postupku protiv Ratka Mladića zakazana je za 8. decembar.