HAG/DEN HAAG | 14.12.2015.

MLADIĆEV EKSPERT TRAGOM SREBRENIČKE KOLONE VOJNIKA I CIVILA

Na suđenju Ratku Mladić svjedoči Dušan Pavlović koji je za odbranu sačinio ekspertski izvještaj o gubicima Armije BiH tokom proboja iz Srebrenice u ljeto 1995. godine. Odbrana uz njegovu pomoć nastoji dokazati da su hiljade Srebreničana čija su tijela ekshumirana iz masovnih grobnica bile žrtve borbi

Dušan Pavlović je od aprila 2009 do oktobra 2014. godine bio šef Sektora za traženje, identifikaciju i ekshumaciju u Institutu za nestale osobe Bosne i Hercegovine i kao ekspert je, na poziv Mladićeve odbrane, pripremio izvještaj o gubicima 28. divizije Armije BiH tokom proboja iz Srebrenice u ljeto 1995. godine.

Proučavajući izjave ljudi iz kolone duge oko 10 kilometara, Pavlović je zaključio da je 28. divizija tokom proboja bila izložena stalnoj artiljerijskoj i pješadijskoj vatri i da je trpila velike gubitke. Mladićev branilac Branko Lukić je to potkrijepio izjavama preživjelih iz kolone, a među ostalima i izjavom Nedžada Ademovića datoj Službi državne bezbjedosti (SDB) u Tuzli 7. avgusta 1995. godine da je kolona koja je 11. jula krenula iz Jaglića već nakon četiri sata upala u zasjedu srpskih snaga na Buljimu. Ademović je naveo da je "svaki metak pogađao",što po riječima eksperta odbrane navodi na zaključak da se radi o mjestu "na kojem treba tražiti poginule osobe".

Lukić je, dalje, citirao izjavu Envera Avdića koji navodi da je po koloni u području Buljima otvorena artiljerijska paljba. Po Avdićevoj procjeni, u Buljimu je tom prilikom stradalo 1.000 vojnika i civila. Sljedećeg dana kolona je stigla u područje Kamenice, gdje se pokušala reorganizovati kako bi presjekla put Konjević Polje - Nova Kasaba. Međutim u noći 12. na 13. juli su kod Kamenice upali u novu zasjedu gdje su pretpili "masovne gubitke" i čak se "međusobno ubijali".

Avdić u izjavi navodi da je u Kamnici vidio oko 1.000 ubijenih. Isti broj žrtava navodi se i u izjavi Kadrije Muratovića, koji tvrdi da su srpske snage u Kamnici koristile i bojne otrove.Branilac je dalje ukazivao da su još dvojica preživjelih - Hasan Alić i Sado Ramić - u izjavama naveli isti broj, dok su Behadija Krdžić i još jedna osoba čiji identitet nije naveo govorili o čak 2.000 žrtava. Konačno, prema izjavi jednog svjedoka datoj istražiteljima tužilaštva, broj ubijenih kod Kamenice je narastao do "dvije do tri hiljade".

Sudiju Orija/Orie je zanimalo da li se svjedok u ekspertskom izvještaju bavio time da li je među poginulima bilo žrtava zločina. Pavlović je odgovorio da se on time specifično nije bavio i da je njegova analiza prevashodno bila usmjerena na gubitke 28. divizije Armije BiH.

Svjedočenje Dušana Pavlovića nastaviće se u srijedu, pošto će vijeće sutra saslušati jednog zaštićenog svjedoka.