HAG/DEN HAAG | 13.09.2011.

MLADIĆ PRIGOVARA NA "MANJKAVOSTI" OPTUŽNICE

Odbrana traži da tužilac dopuni optužnicu imenima žrtava i počinilaca zločina koji se stavljaju na teret bivšem komandantu Glavnog štaba VRS ili da se, ako optužba nije u stanju da to učini, odbace te "manjkave" tačke optužnice, među kojima su i one koje se odnose na genocid u Srebrenici i teror nad građanima Sarajeva

Odbrana generala Ratka Mladića je iskoristila pravo da u ovoj fazi postupka uloži preliminarne prigovore na oblik optužnice kojom se bivši komandant vojske bosanskih Srba u 11 tačaka tereti za dvostruki genocid u BiH, zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja. U podnesku odbrane se tvrdi da tužilac u optužnici umesto jasnih navoda daje "uopštene i nejasne reference" u pogledu imena žrtava i počinilaca zločina koji se Mladiću stavljaju na teret.

Iako svesni da tužilac nije dužan da navede ime svake žrtve ako je opseg zločina veliki, branioci smatraju da u optužnici treba pobrojati žrtve čiji je identitet poznat i to navodeći njihova imena, datume rođenja, jedinstven matični broj građana, kućnu adresu, očevo ime i sve druge dostupne lične podatke. Ako to ne bude učinjeno, takva "neprecizna" optužnica, navodi se u podnesku, će "drastično ometati" odbranu da se "delotvorno i efikasno" pripremi za suđenje.

Ukazujući na, po njoj, "iznenađujuće manjkavu, nejasnu i proizvoljnu" prirodu optužnice, Mladićeva odbrana navodi da tužilac nije imenom identifikovao "nijednu jedinu žrtvu" zločina u Srebrenici, Sarajevu i drugim opštinama koje se navode u optužnici, osim dve ubijene i 22 ranjene osobe u sarajevskim snajperskim incidentima. Umesto imena i tačnog broja žrtava, u optužnici se, ukazuju branioci, navode neodređeni izrazi poput "otprilike", najmanje", "oko", "preko", "do" ili "više" ubijenih osoba. Primera radi, u dodatku optužnice koji se odnosi na srebrenički genocid se navodi da su "neki" iz jedne grupe od "oko" 1.000 muškaraca ubijeni u školi u Ročevićima, a "preostali" na obali Drine kod mesta Kozluk. Branioci upozoravaju da čak i kada su dati precizni podaci o broju ubijenih na nekoj lokaciji, imena žrtava nisu navedena.

Slična je situacija, po odbrani, i sa žrtvama torture, ubistava i silovanja u zatočeničkim objektima i drugim lokacijama u opštinama navedenim u optužnici, kao i optužbama koje se odnose na prisilan rad zatočenika – imena nisu navedena, osim što se "reciklira" fraza o tome da su žrtve "bosanski Muslimani i Hrvati".

U posebnom odeljku današnjeg podneska odbrana prigovara na četiri tačke optužnice u kojima se pominju silovanja, smatrajući ih manjkavim jer se "ne navode imena žrtava", ne daje "konkretan niti generalni vremenski okvir ili lokacije" zločina, "a kamoli imena počinilaca".

Zbog svega navedenog, Mladićev branilac Branko Lukić zahteva da Pretresno veće odbaci sve delove optužnice koji sadrže navodne manjkavosti i naloži tužiocu da ih "dodatno pojasni" ili da, ako to nije u stanju, te optužbe "izostavi iz Mladićevog predmeta".