HAG/DEN HAAG | 07.02.2016.
Sledeće sedmice u Tribunalu

MLADIĆ NA PAUZI, SRBIJA NA TAPETU

Suđenje Ratku Mladiću je prekinuto do 29. februara tako da će jedini događaji u sudnicama Tribunala biti rasprava o nesaradnji Srbije, odnosno neizvršavanju naloga za hapšenje troje zvaničnika Srpske radikalne stranke optuženih za nepoštovanje suda, kao i dve konferencije o stanju u zzalbenim postupcima

Zbog poteškoća sa zakazivanjem iskaza poslednje nekolicine svedoka odbrane Ratka Mladića, suđenje bivšem komandantu Glavnog štaba VRS je prekinuto do ponedeljka 29. februara. Odbrani je do okončanja dokaznog postupka ostalo da izvede još ukupno 8 svedoka, uključujući i dvoje veštaka, za obdukcije i demografiju. Plan - ili barem želja - Pretresnog veća, kako je uoči najnovijeg prekida saopštio predsedavajući sudija Ori/Orie, jeste da se preostalih 8 svedoka saslušaju u prve dve sedmice marta, čime bi bilo zaključeno izvođenje dokaza strana.

Glavni događaj naredne sedmice biće javna rasprava o nesaradnji Srbije, odnosno neizvršavanju naloga za hapšenje troje zvaničnika Srpske radikalne stranke optuženih za nepoštovanje suda zbog pretnji, zastrašivanja, podmićivanja i drugih vidova uticaja na svedoke u predmetu Vojislava Šešelja. Rasprava je zakazana za sredu 10. februara pre podne, a vlasti Srbije su pozvane da u Hag pošalju “ovlašćene i informisane” predstavnike koji će pred sudom objasniti zašto nije izvršen nalog za hapšenje Petra Jojića, Jove Ostojića i Vjerice Radeta, izdat još u januaru 2015, kao i šta tim povodom vlasti planiraju da urade, kako bi ispunile svoju međunarodno pravnu obavezu.

Za sredu su zakazane i dve konferencije o stanju u zzalbenim postupcima, prvo u predmetu bivssih ccelnika policije bosanskih Srba, Miche Stanissicha i Stojana ZZupljanina, prvostepeno osudjenih na po 22 godine zatvora, a zatim i u sluccaju ssestorice bivssih ccelnika Herceg Bosne na ccelu sa Jadrankom Prlichem, osudjenih zajedno na 111 godina zatvora zbog zloccina poccinjenih tokom hrvatsko-muslimanskog sukoba 1993. i 1994. godine.