HAG/DEN HAAG | 28.01.2014.

MLADIĆ DEZERTIRAO SA KARADŽIĆEVE "LINIJE FRONTA"

Uprkos obavezujućem nalogu koje mu je izdalo sudsko vijeće Ratko Mladić odbio da svjedoči u odbranu Radovana Karadžića i tako dezertirao sa "prve linije fronta" između optuženog bivšeg predsjednika RS i tribunalovog tužilaštva koje obojicu, po gotovo identičnim optužnicama, tereti za dvostruki genocid i druge zločine počinjene tokom rata u Bosni i Hercegovini

Najava svjedočenja Ratka Mladića pobudila je uveliko zamrlo interesovanje medija za suđenje Radovanu Karadžiću i u Tribunalu se danas okupilo više desetina izvještača, u očekivanju da će prisustvovati uzbudljivom suočenju dvojice ratnih drugova, njihovom prvom javnom susretu od okončanja rata i bjekstvu obojice u višegodišnju ilegalu. Očekivanja se, međutim, nisu ispunila.

Ratko Mladić se odazvao obavezujućem nalogu za svjedočenje i pojavio se jutros u sudnici, ali je odbio da odgovara na unaprijed dostavljena Karadžićeva pitanja o strijeljanju zarobljenika u Srebrenici, artiljerijskom i snajperskom teroru nad Sarajevom i etničkom čišćenju Muslimana i Hrvata sa područja pod kontrolom bosanskih Srba. Glavni razlog odbijanja, prema riječima advokata Branka Lukića, je taj što Mladić ima problema sa sjećanjem i nije u stanju da razlikuje "istinu od fikcije", a "praznine u sjećanju" popunjava "izmišljenim činjenicama" u koje vjeruje da su tačne. Osim toga, prisiljavanjem Mladića da svjedoči Tribunal bi, po odbrani, prekršio njegovo pravo na šutnju dok se vodi postupak protiv njega.

Karadžićev pravni savjetnik je, međutim, insistirao na Mladićevom iskazu, ukazujući da je on "jedina osoba na cijelom svijetu koja zna šta se desilo". "Ovo je linija fronta dr. Karadžića koja ide upravo ovdje između tužilaštva", rekao je savjetnik Robinson apelujući na Mladića "da se potrudi" i odgovori na pitanja optuženog koji se, kako je rekao,"ne bori samo za svoju vlastitu slobodu već i za nastavak postojanja Republike Srpske". Robinsonov apel za odbranu opstanka Republike Srpske tužilac Tiger/Tieger je okvalifikovao kao "neprimjereno podsticanje svjedoka".

Nakon što je Pretresno vijeće konstatovalo da zdravstveno stanje nevoljnog svjedoka ipak nije toliko loše, Mladić je "uz svo uvažavanje predsjednika Karadžića" odbio da položi zakletvu pred sudom koji "ne priznaje" i koji smatra "satanskim sudom". Umjesto svjedočenja, ponudio je da pročita izjavu napisanu na sedam strana ali mu vijeće to nije odobrilo. Nakon toga je ipak pristao da pročita svečanu izjavu, ali je prije početka svjedočenja tražio da mu "donesu zube", to jest protezu, koju je zaboravio u ćeliji Pritvorske jedinice UN.

Karadžić je na početku ispitivanja zatražio od Mladića da pročita onih sedam pripremljenih stranica, ali je vijeće to spriječilo. Na prvo Karadžićevo pitanje, o svojoj vojnoj karijeri, Mladić je spomenuo neke od dužnosti koje je obavljao kao oficir JNA. I to je bilo sve. Na svako sljedeće pitanje odbio je da odgovori čitajući sa papira koji je donio sa sobom identično objašnjenje – da po savjetu svojih advokata zadržava pravo da ne svjedoči jer bi to moglo ugroziti njegovo zdravstveno stanje i negativno uticati na postupak koji se vodi protiv njega. Pri tome je nudio da pročita pripremljenu izjavu napominjući da će biti "interesantno" i da se u njoj spominju i pitanja koja mu je Karadžić postavio.

Nakon kraćih konsultacija sudije su, ipak, odučile da neće prisiljavati Mladića da odgovori na Karadžićeva pitanja s obzirom na mogućnost samoinkriminisanja u postupku koji se vodi protiv njega. Prilikom izlaska iz sudnice, Mladić jedobacio: "Hvala Radovane, izvini molim te, ne daju idioti…". Ostalo je nejasno da li se to izvinjenje odnosilo na to što mu nije uspjelo da pročita pripremljenu izjavu ili zbog toga što je dezertirao sa "linije fronta" na kojoj se brane Radovan Karadžić i opstanak Republike Srpske.

Pravni savjetnik Robinson nije krio razočaranje takvim ishodom jednogodišnjih nastojanja da se Mladić dovede kao svjedok Karadžićeve odbrane, ukazujući da bi bivši predsjednik RS bio spreman da svjedoči u Mladićevu odbranu, ukoliko to od njega zatraže branioci bivšeg komandanta Glavnog štaba VRS.