HAG/DEN HAAG | 26.06.2009.

MARTIĆ U ESTONSKOM ZATVORU

Bivši predsednik RSK Milan Martić će 35-godišnju zatvorsku kaznu, na koju je osuđen zbog zločina nad hrvatskim civilima u Krajini od 1991. do 1995. godine, služiti u Estoniji

Bivši predsednik bivše Republike Srpska Krajina (RSK) Milan Martić će 35-godišnju zatvorsku kaznu služiti u estonskom zatvoru, saopšteno je danas u Tribunalu.

Žalbeno veće je u oktobru prošle godine potvrdilo prvostepenu presudu kojom je Martić osuđen na 35 godina zatvora zbog progona, ubistava, mučenja, deportacija, bezobzirnog razaranja naselja i religijskih ustanova i drugih zločina navedenih u 16 tačaka optužnice za koje je proglašen krivim. Zločini za koje je osuđen počinjeni su na području Krajine nad hrvatskim civilima u periodu od 1991. do 1995. godine kada je Martić bio na funkcijama ministra odbrane i policije i predsednika RSK.

Zločini za koje je osuđen počinjeni su, između ostalih, u krajinskim mestima Hrvatska Dubica, Baćin, Saborsko, Lipovača, Škabrnja, Nadin, i Bruška, a presudom je obuhvaćeno i granatiranje Zagreba u kojem je 2. i 3. maja 1995. godine ubijeno sedam a ranjeno preko 200 ljudi.

Estonija je sporazum o saradnji sa Tribunalom potpisala u februaru 2008. godine i jedna je od 17 zemalja u kojima haški osuđenici mogu služiti kaznu.