HAG/DEN HAAG | 09.02.2009.

LAZAREVIĆ ČEKA PRESUDU NA PRIVREMENOJ SLOBODI

Bivšem komandantu Prištinskog korpusa, generalu Vladimiru Lazareviću, iz razloga humanitarne prirode odobren dopust do 23. februara, što je tri dana pred izricanje presude njemu i još petorici bivših srpskih zvaničnika optuženih za zločine na Kosovu 1999. godine. Odbačen sličan zahtev Nikole Šainovića

Pretresno veće škotskog sudije Bonomija/Bonomy odobrilo je danas zahtev odbrane da bivši načelnik Prištinskog korpusa VJ Vladimir Lazarević iz razloga humanitarne prirode bude pušten na 12-dnevni dopust. U odluci se kaže da će za to vreme optuženi biti podvrgnut medicinskom tretmanu od strane srpskih doktora, a ostali detalji su navedeni u poverljivom aneksu.

General Lazarević će na privremenoj slobodi boraviti uz striktne mere kontrole kretanja, uključujući i 24-časovni policijski nadzor koji su dužne da sprovedu srpske vlasti. U Srbiju će otputovati u sredu a u Hag će se vratiti 23. februara, tri dana pred izricanje presude po optužnici kojom se on i još petorica bivših srpskih političkih, vojnih i policijskih zvaničnika terete za ubistva, progone i deportacije kosovskih Albanaca u proleće 1999. godine.

Odluka je donesena uprkos tužiočevom stavu da bi Lazarević za medicinsku pomoć trebalo da se obrati lekarima u Hagu a ne u Srbiji, kao i "generalnom protivljenju" tužilaštva da se bilo ko od optuženih pušta na privremenu slobodu neposredno pred izricanje presude.

Dvonedeljni dopust iz humanitarnih razloga tražio je još jedan od optuženika "Kosovske šestorke", bivši potpredsednik vlade SR Jugoslavije Nikola Šainović, ali je njegov zahtev veće odbilo.