HAG/DEN HAAG | 30.05.2012.

KRAJ DOKAZNOG POSTUPKA ODBRANE FRANKA SIMATOVIĆA

Osporavajući navode poslednjeg svedoka Simatovićeve odbrane da je optuženi u Kninu 1991. godine boravio samo sa zadatkom praćenja i prisluškivanja Dragana Vasiljkovića, tužilac predočio dokument u kojem se navodi da se "po nalogu Frenkija" vršila preraspodela sredstava za vezu namenjenih centru za obuku specijalaca u Golubiću kod Knina, gde je, između ostalih, bio prisutan i kapetan Dragan

U unakrsnom ispitivanju bivšeg operativca DB Srbije Radivoja Mičića, tužilac Trevis Far/Travis Farr je osporavao njegovu tvrdnju da je Franko Simatović u proleće 1991. godine u Kninu boravio samo sa jednim ciljem – da bi pratio australijskog državljanina Daniela Snedena alias kapetana Dragana Vasiljkovića. Sneden je, tvrdio je svedok, zbog namere da u Krajini počne sa obukom lokalnih specijalaca predstavljao pretnju po bezbednost Republike Srbije zbog čega ga je Državna bezbednost (DB) "operativno obrađivala" i u Beogradu i u Kninu. Mičić svedoči na poziv odbrane Franka Simatovića, koji se zajedno sa bivšim šefom srpske tajne službe Jovicom Stanišićem tereti za zločine policijskih i paravojnih jedinica u Hrvatskoj i BiH.

Tužilac zastupa tezu da je kapetan Dragan zapravo bio čovek DB Srbije i da je Simatović u Kninu boravio da bi pomogao pripreme krajinskih Srba za rat. Predočio je dokument krajinske Teritorijalne odbrane u kojem se navodi da su u aprilu 1991. godine za potrebe kampa za obuku u Golubiću, gde je inače glavni instruktor bio kapetan Dragan, iz Srbije isporučena četiri vozila marke Rover sa opremom za vezu. U istom dokumentu se navodi da su uređaji za vezu "po nalogu Frenkija" potom prebačeni u Lade Nive da bi se Roveri oslobodili za druge potrebe. Na sugestiju da je Simatović u Kninu bio angažovan na poslovima koji prevazilaze puko uhođenje Daniela Snedena, svedok je rekao da o tome ne zna ništa. Priznao je da su njegova saznanja ograničena na informacije koje su mu o boravku u Kninu prenosili Franko Simatović i njegov saradnik Dragan Filipović Fića.

Osporavajući svedokove tvrdnje da je DB Srbije u Hrvatskoj i BiH bila prisutna isključivo radi prikupljanja podataka putem prisluškivanja, tužilac je predočio dokumente koji ukazuju na daleko aktivniju ulogu pripadnika srpske tajne službe u oružanim sukobima. Tako se, recimo, u ratnoj beležnici Ratka Mladića 22. septembra 1995. godine navodi da Momčilo Krajišnik u prisustvu radnika srpske DB Dragana Filipovića i Radojice Božovića kaže da se očekuje dolazak 1.200 policajaca iz Srbije. Krajem oktobra iste godine Mladić u dnevniku navodi da mu je Filipović na sastanku rekao da "arkanovci" dejstvuju "pod nadzorom Pećanca", dok se u obaveštajnom dokumentu Istočno-bosanskog korpusa od 20. septembra 1995. godine navodi da je sa Simatovićem i Božovićem dogovoreno da Arkanovi ljudi "oslobode" selo Teočak kod Bijeljine. Svedok je odgovarao da ni jedna od ovih informacija ni do danas nije došla do njega.

Tako je okončan iskaz poslednjeg svedoka Simatovićeve odbrane, a pred kraj današnjeg zasedanja na klupu za svedoke je izveden Radenko Novaković čiji je iskaz započeo u oktobru prošle godine. U Hag je ponovo pozvan da bi ga tužilac dodatno unakrsno ispitao u vezi sa dokumentima do kojih je u međuvremenu došao. Njegovo svedočenje se nastavlja sutra.