HAG/DEN HAAG | 08.07.2010.

KRAĆE ODLAGANJE ZAVRŠNIH REČI NA SUĐENJU ZA "OLUJU"

Završne reči strana na suđenju hrvatskim generalima Gotovini, Čermaku i Markaču odložene za pet dana i biće održane od 30. avgusta do 2. septembra ove godine

Pretresno veće holandskog sudije Orija/Orie je izdalo novi nalog o rasporedu završetka suđenja generalima Gotovini, Čermaku i Markaču prema kojem će završne reči strana umesto od 25. do 27. avgusta biti održane od 30. avgusta do 2. septembra ove godine. U odluci se navodi da je do kraćeg odlaganja došlo na zahtev "jedne od strana" zbog preklapanja obaveza.

Prema ranijem nalogu, tužiocima će za iznošenje završnih argumenata na raspolaganju biti šest časova, a timovima odbrane po dva i po sata, s tim da je braniocima dozvoljeno da vreme podele između sebe kako im odgovara. Potom će optužba imati jedan sat za odgovor na argumente branilaca, a isto vreme je dodeljeno i odbranama trojice optuženih.

Suđenje je, podsetimo, počelo 11. marta 2008. godine i za 303 radna dana tokom više od dve godine saslušano je ukupno 145 svedoka.

Generali Ante Gotovina, Ivan Čermak i Mladen Markač se terete za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem trajnog uklanjanja srpskih civila iz oslobođenog područja Krajine u leto 1995. godine. Taj cilj je, navodi se u optužnici, ostvarivan "silom, zastrašivanjem, progonima, prisilnim premeštanjima, deportacijama, pljačkom i uništavanjem imovine" srpskih civila, a moglo se pretpostaviti da su ubistva i dela nehumanog i okrutnog postupanja "moguća posledica sprovođenja cilja udruženog zločinačkog poduhvata" na čijem je čelu bio tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman.