HAG/DEN HAAG | 11.04.2008.

KOSOVSKI ALBANAC ZA KOSOVSKU ŠESTORKU

U odbranu generala Lukića svedočio Šaban Fazliju - bivši šumar iz Uroševca, svedok odbrane Slobodana Miloševića i, po tvrdnji njegovog sina, saradnik srpske policije

Prvi kosovski Albanac koji je na sednici otvorenoj za javnost dao iskaz u odbranu nekog od šestorice srpskih zvaničnika optuženih za zločine na Kosovu 1999. godine je bivši šumar u području Uroševca Šaban Fazliju/Shaban Fazliu. Svedočio je po pravilu 92 ter što znači da je u dokaze uvedena izjava koji je dao istražiteljima odbrane, kao i transkript njegovog iskaza na suđenju Slobodanu Miloševiću iz avgusta 2005. godine.

On je tada rekao da je OVK 1999. godine sistematski naređivala Albancima da odlaze sa Kosova, dok su srpske snage bezbednosti to stanovništvo "štitile i delile čokoladu deci". Svedok se u junu 1999. godine zajedno sa vojskom i policijom povukao u Srbiju gde i danas živi, dok mu je porodica ostala na Kosovu. Na suđenju Miloševiću je tvrdio da mu je neposredno pre svedočenja oteta ćerka na Kosovu, jer je odlučio da pred Tribunalom "kaže istinu", te da zna da će i sam biti "mrtav čovek" čim se vrati iz Haga.

Tri godine kasnije, svedok je živ i zdrav, a ni članovi njegove porodice nisu loše, sudeći po izjavi njegovog sina koji se, kako je danas saopštio tužilac, posle Fazijuovog svedočenja u predmetu Milošević javio haškim istražiteljima i rekao da mu je otac saradnik srpske policije i da je celo njegovo svedočenje pred Tribunalom bilo lažno, uključujući i priču o otetoj ćerci. Svedok odgovara da je njegov sin to morao da uradi jer je bio ucenjen na Kosovu, a za sebe kaže da je čovek koji se "grozi laži" i da "čak i u sudnici govori istinu".

Suđenje "Kosovskoj šestorki" srpskih zvaničnika optuženih za zločine nad kosovskim Albancima 1999. godine se nastavlja u ponedeljak.