HAG/DEN HAAG | 01.10.2008.

KONAČNA PRESUDA MILANU MARTIĆU 8. OKTOBRA

Presuda Žalbenog veća u predmetu Milana Martića, bivšeg predsednika bivše Republike Srpska Krajina, koji je prvostepenom presudom osuđen na 35 godina zatvora, biće izrečena 8. oktobra 2008.

Žalbena presuda u predmetu Milana Martića, bivšeg predsednika Republike Srpska Krajina, biće izrečena u sredu 8. oktobra. Martić je u junu 2007. godine prvostepenom presudom osuđen na 35 godina zatvora za zločine počinjene između 1991. i 1995. godine u Hrvatskoj i zapadnoj BiH.

Bivši predsednik bivše Republike Srpska Krajina proglašen je krivim po 16 tačaka optužnice: za progone, ubistva, zatvaranja, mučenja, nečovečna dela, okrutna postupanja, deportacije i prisilna premeštanja, bezobzirna razaranja naselja i institucija namenjenih obrazovanju i religiji, pljačku javne i privatne imovine i napade na civile.

Žalbe na prvostepenu presudu uložili su i optužba i odbrana.

Tužilaštvo je tražilo od Žalbenog veća da proceni da li kazna od 35 godina zatvora, “odražava odgovornost u odnosu na potpuni obim zločina protiv čovečnosti za koje je osuđen” i Martića proglasi krivim za ubistva i zatočavanja dvadesetak pripadnika hrvatske vojske i policije koji su se u trenutku zločina nalazili “van stroja”. Prvostepenom presudom Martić je oslobođen optužbi za te zločine.

Odbrana je tražila da Žalbeno veće oslobodi Martića svih optužbi ili da poništi prvostepenu presudu i zakaže novo suđenje.