HAG/DEN HAAG | 02.11.2012.

KONAČNA PRESUDA GOTOVINI I MARKAČU 16. NOVEMBRA

Žalbeno veće će u petak 16. novembra izreći konačnu presudu hrvatskom generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, prvostepeno osuđenim na 24 i 18 godina zatvora zbog zločina u operaciji "Oluja"

Konačna presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču biće izrečena u petak 16. novembra u 9 časova ujutro u sudnici broj jedan, saopšteno je danas u Tribunalu,

Gotovina i Markač su, podsetimo, u aprilu prošle godine osuđeni na 24 i 18 godina zatvora zbog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu na čelu sa predsednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom, a sa ciljem nasilnog proterivanja Srba iz Krajine za vreme i nakon operacije "Oluja" u leto 1995. godine. Usledila je žalba odbrana na presudu sa zahtevom da se optuženi oslobode, uz negiranje postojanja udruženog zločinačkog poduhvata i, pre svega, jednog od njegovih elemenata – neselektivnog artiljerijskog napada na Knin i druge gradove. Tužilac se nije žalio na presudu, pa čak ni na onaj njen deo kojom je Ivan Čermak oslobođen svih optužbi.

Samo 13 meseci kasnije, što je za Tribunalove standarde ekspresno brzo, zakazana je žalbena rasprava, a nedugo zatim Žalbeno veće je od strana tražilo da se izjasne o dopunskom pitanju: da li bi Gotovina i Markač trebalo da budu osuđeni po alternativnom, komandnom, obliku odgovornosti ukoliko sudije zaključe da nisu krivi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu. Tužilac je odgovorio potvrdno, odbrana odrečno, s tim da su branioci argumentovali da Žalbeno veće nema pravo da se bavi tim pitanjem, jer to od njega nije tražila nijedna od strana u žalbenom postupku.

Konačna presuda hrvatskim generalima, dakle, biće izrečena šest meseci nakon žalbene rasprave. Gotovina je do sada u pritvoru Tribunala proveo nešto manje od 7 godina, što mu se uračunava u kaznu, dok će Markač, zbog povremenih odlazaka na privremenu slobodu, imati nešto više od pet i po godina pritvora.