HAG/DEN HAAG | 06.10.2011.

KOGA TREBA DA BRANI RATKO MLADIĆ

U dvadesetominutnom obraćanju na drugoj konferenciji o stanju u postupku, optuženi Ratko Mladić se požalio na "teške zdravstvene probleme" najavljujući da će "i ovakav kakav je… braniti Republiku Srpsku, Srbiju i ceo narod", što je sudiju Orija prinudilo da ga podseti da je optužen "samo on i niko drugi", te da zato treba da brani sebe, a ne nikakve "druge ljude, organizacije ili entitete"

Prvi deo statusne konferencije u predmetu bivšeg komandanta Glavnog štaba VRS Ratka Mladića protekao je u raspravi o presuđenim i usaglašenim činjenicama, obelodanjivanju dokaza, smernicama za izvođenje dokaza i eventualnom sažimanju optužnice. Takav dnevni red je uobičajen za predraspravnu fazu postupka. Zasedanje je počelo sa više od sat zakašnjenja zbog zdravstvenih problema optuženog.

Kako je objasnio u dvadesetminutnom obraćanju sudiji Oriju/Orie i javnosti, Mladić se jutrosprobudio sa bolovima izazvanim kretanjem kamena u bubregu. Zbog toga je bio prinuđen da se obrati stražarima, koje je nazvao "dobrim drugovima" i koji su mu pomogli da ustane, obuče se i dođe u sudnicu. Mladićevo izlaganje je trebalo da bude usmereno isključivo na njegove zdravstvene tegobe ali je optuženi govorio o svemu i svačemu, često otežano i nepovezano, skačući sa teme na temu.

Nakon što je rekao da ima 69 godina i "teške zdravstvene probleme", Mladić je najavio da "i ovakav kakav je" pred sudom neće braniti sebe već "Republiku Srpsku, Srbiju i ceo narod". Prekinuo ga je, međutim, sudija Ori jasno mu stavljajući do znanja da je optužen "samo on i niko drugi, nikakva republika niti narod", te da bi zato trebalo da "brani sebe, a ne druge ljude, organizacije ili entitete".

Mladić je, potom, zatražio da ga pregledaju lekari koji su ga lečili u Srbiji od 1996. do 1998. godine i koji su upoznati sa njegovim problemima. Rekao je i da ga "nije sramota što je bolestan" te da hoće da se "leči" i da "ne usporava proces" jer "želi da dođe do istine". Ukazao je, takođe, da sud i osoblje suda "ne smatra neprijateljima" i pozvao je UN da "budu strpljive" i da ne pritiskaju da se postupak ubrza i počne sa Srebrenicom, već da se krene od 1991. godine i ide redom za svaku opštinu i svako selo navedeno u optužnici. Potom se požalio danjegovom timu odbrane još nisu priključeni advokati koje je tražio: Rus Aleksandar Mezjajev i Amerikanac Den Ivetić. Zaključio je da je u rukama sudije Orija i "pogača i nož" te da je predsedavajući "moćan čovek" a Tribunal "najbolje preduzeće, fabrika i banka u Evropi" za koji "očito ima para".

Predsedavajući sudija Ori se kratko osvrnuo na Mladićevu molbu sa prošle statusne konferencije da mu se prilikom transfera od Pritvorske jedinice do Tribunala ne stavljaju lisice. Po rečima sudije Orija, to je "standardna procedura" koju primenjuju holandske vlasti u čijoj je nadležnosti transfer optuženih, te su "ograničene" mogućnosti za izuzetak od takvog pravila.

Naredna konferencija o stanju u postupku u predmetu Ratka Mladića, optuženog za dvostruki genocid i druge zločine počinjene tokom rata u Bosni i Hercegovini, zakazana je za 10. novembar ove godine.